NA LETALIŠČU

Zmeda s prtljago 
na Heathrowu

Objavljeno 12. julij 2014 21.05 | Posodobljeno 12. julij 2014 21.06 | Piše: S. I.

Na petem terminalu največjega britanskega letališča je odpovedal računalniški sistem, ki nadzoruje, kam gre kakšen kovček.Heathrow se trudi ostati pred tekmeci.

Kljub številnim testom se napake na petem terminalu ponavljajo. Foto: Reuters

Tudi največjim se zgodi. Na londonskem mednarodnem letališču Heathrow, tretjem najprometnejšem na svetu, so namreč doživeli pravi kaos s prtljago. Konec prejšnjega tedna je na petem terminalu, kjer je stacioniran britanski letalski prevoznik British Airways, odpovedal računalniški sistem, ki nadzira, kam gre kakšen kovček, tako da so morali prtljago razvrščati ročno. In to ravno na prvi delovni dan novega direktorja letališča Johna Holland-Kaya, tako da se je moral nato javno opravičevati potnikom in javnosti.

Zmeda s prtljago je marsikoga spomnila na polomijado ob odprtju petega terminala pred šestimi leti, ko je bilo odpovedanih več sto poletov in izgubljenih več tisoč kosov prtljage. Manjše težave z računalniki so imeli tudi na prenovljenem drugem terminalu, ki ga je prejšnji teden slovesno odprla kraljica Elizabeta II. Zaradi računalniških težav sta selitev s tretjega terminala na drugega preložila dva prevoznika – Thai Airlines in Turkish Airlines.

Novi direktor John Holland-Kaye ima tudi brez težav s prtljago dovolj dela z najprometnejšim letališčem v Britaniji. Prav zdaj lobira za odprtje tretje vzletno-pristajalne steze, s katero bi obdržal prednost pred konkurenčnimi evropskimi letališči, kot so pariški Charles de Gaulle, amsterdamski Schiphol in Frankfurt. A da bi odprli tretjo stezo, bi morali na Heathrowu za dvajset odstotkov podražiti pristajalne takse, ki jih plačujejo letalske družbe, kar bi seveda podražilo tudi vozovnice. 

Deli s prijatelji