POSKUS UMORA

Že ponižani Indijki 
odsekala še roko

Objavljeno 09. november 2015 22.45 | Posodobljeno 01. november 2015 23.17 | Piše: J. V.

Delodajalka v Rijadu skoraj umorila indijsko služabnico.

Da jim toča ne bi uničila letine, so Srbi, ko so uzrli nevihtne oblake, vzeli v roke sekiro in jih z njo obredno razsekali.

Savdska policija se je vendarle odzvala ter končno, vendar resda šele potem, ko sta indijska vlada oziroma njeno zunanje ministrstvo v petek vložila protestno noto, privedla in za zdaj le začasno pridržala premožnejšo državljanko Savdske Arabije, ki je odsekala desno roko indijski služkinji, 55-letni Kašturi Muniratinam, ta se je v Rijad s trebuhom za kruhom preselila iz indijske zvezne države Tamil Nadu pred komaj tremi meseci. In zakaj ji je odsekala roko? Zato, ker si ji je upala ugovarjati oziroma ji na glas v obraz povedati, da je z njo že prevečkrat ravnala zelo grobo in skrajno ponižujoče. V obupu in zaradi ponavljajočega se poniževanja je Indijka enkrat celo že poskušala samomor.

Da imajo delodajalci v Savdski Arabiji povsem brez razloga večvrednostni kompleks do tujcev, še posebno do tistih, ki k njim pridejo v službo iz Indije, je že dolgo znano. Celo na youtubu si je mogoče ogledati posnetke državljanov Savdske Arabije, ki grobo žalijo, ponižujejo ali pretepajo delavke in delavce iz tujine. Na spletu jih objavljajo kar sami delodajalci, kot dokaz svoje premoči. V Indiji so vpričo skrajno rasističnega odnosa do manjvrednih še dodatno ogorčeni tudi zato, ker so prav pred enim tednom odkrili, da je neki diplomatski predstavnik Savdske Arabije v New Delhiju celo posiljeval neko Indijko, ker naj bi bilo to nekaj povsem samoumevnega.

Svojci Kašturi Muniratinam, ki trenutno okreva v bolnišnici v Rijadu, so indijsko vlado že zaprosili, naj uredi vse potrebno za njeno čimprejšnjo vrnitev v domovino. Indijska vlada, poroča AFP, je prepričana, da bi moralo savdsko sodišče to, da je delodajalka služabnici odsekala roko, obravnavati kot poskus umora.

Deli s prijatelji