NEVARNOST

Zdravniki: Virus ebole je ušel izpod nadzora

Objavljeno 31. julij 2014 10.34 | Posodobljeno 31. julij 2014 15.58 | Piše: STA, P. J.

Zdravniki brez meja svarijo, da obstaja resna nevarnost, da se virus razširi tudi na druge države.

MONROVIA – Zaradi epidemije ebole je liberijska predsednica Ellen Johnson Sirleaf v sredo zvečer odredila zaprtje vseh šol v državi ter dopust za tiste državne uslužbence, ki niso nujni za delovanje države. Napovedala je tudi, da bo vlada namenila pet milijonov dolarjev za izvajanje razširjenega načrta ukrepov za zajezitev smrtonosnega virusa.

Grozna bolezen

Samo v Liberiji je ebola doslej terjala skoraj 130 življenj, skupaj s sosednjima Gvinejo in Sierro Leone pa je mrtvih po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije že več kot 670 in več kot 1200 okuženih.

»Ebola je resnična, je nalezljiva  – in ubija,« je v sredo zvečer v televizijskem nagovoru državljanom poudarila Sirleafova in jih pozvala, naj sodelujejo pri izvajanju poostrenih zdravstvenih in higienskih ukrepih.

Za ta petek je tudi odredila dela prost dan za vse javne ustanove, ki ga bodo izkoristili za »dezinfekcijo in kloriranje« poslopij. Vse šole so zaprte do nadaljnjega, nenujni vladni delavci pa na 30-dnevnem dopustu.

Resna nevarnost

Na obmejnih območjih je predsednica poleg tega ukazala zapreti vse tržnice. Zagrozila je, da bodo preganjali neupravičeno dvigovanje cen za cene za izdelke, kot so klor, milo, dezinfekcijska sredstva in vedra.

Pristojne agencije bodo proučile sežiganje žrtev smrtonosnega virusa, s čimer bi preprečili stik z okuženimi trupli in tudi morebitno kontaminacijo vodnih virov. Zdravniki brez meja so sicer v sredo opozorili, da je virus ebole ušel izpod nadzora in da obstaja realna nevarnost, da se razširi še v druge države.

Deli s prijatelji