PREBOJNO

Zdravniki deklici »pregnali« okužbo z virusom HIV

Objavljeno 04. marec 2013 09.14 | Posodobljeno 04. marec 2013 09.14 | Piše: T. L.

Deklica se je rodila okužena z virusom HIV, po zdravljenju s pomočjo standardno predpisanih zdravil pa se znaki infekcij ne pojavljajo več.

Dr. Deborah Persaud.

ATLANTA – Zdravnikom v ZDA je uspel zgodovinski podvig: deklico, ki se je rodila okužena z virusom HIV, so ozdravili. Če se dekličino zdravstveno stanje tudi v prihodnje ne bo spremenilo, bo to drugi primer ozdravljenja v primeru okužbe z virusom HIV. Deklico, staro dve in pol leta, so kmalu začeli zdraviti s pomočjo standardno predpisanih zdravil, zdaj pa je minilo že leto dni, ko zdravil ne dobiva več, pa se znaki infekcij ne pojavljajo. Ob prenehanju jemanja zdravil se običajno infekcije hitro povrnejo, to pa se pri njej ni zgodilo.

Dr. Deborah Persaud z univerze Johns Hopkins University v Baltimoru je ugotovitve predstavila na konferenci Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections v Atlanti. »To je dokaz, da okužbe z virusom HIV med najmlajšimi lahko ozdravimo.« Deklico so zelo zgodaj začeli zdraviti s koktajlom široko dostopnih zdravil, ki se že uporabljajo za zdravljenje okužbe z virusom HIV pri dojenčkih. 

Sicer pa je leta 2007 Timothy Ray Brown postal prvi človek, za katerega je stroka prepričana, da si je popolnoma opomogel po okužbi z virusom HIV.

Deli s prijatelji