BOLEZEN

Zdravnik, okužen s smrtonosno ebolo, prispel v ZDA

Objavljeno 02. avgust 2014 21.23 | Posodobljeno 02. avgust 2014 21.22 | Piše: STA, Mo. S.

Brantly je zdravil obolele z ebolo v Liberiji, zdaj pa se bori za življenje.

Virus ebole.

WASHINGTON – Letalo z ameriškim zdravnikom Kentom Brantlyjem, ki je okužen s smrtonosnim virusom ebole, je danes pristalo v ZDA na letališču v Georgii, je poročala lokalna televizija WSB.

Zasebno letalo je pristalo v oporišču ameriškega letalstva blizu Atlante. Brantlyja je na letališču pričakalo reševalno vozilo v spremstvu več vozil, ki so nato odpeljala v konvoju z letališča. Zdravnika naj bi prepeljali v karanteno univerzitetne bolnišnice Emory v Atlanti.

Brantly je zdravil obolele z ebolo v Liberiji, zdaj pa se bori za življenje. Za življenje se bori tudi Američanka, ki je delala v krščanski misiji v Liberiji Nancy Writebol in se je prav tako okužila z virusom ebole. Tudi njo bodo zdaj z zasebnim letalom, ki vsebuje mobilno karanteno, prepeljali iz Liberije v ZDA in jo namestili v omenjeno bolnišnico. Oba sta v stabilnem, a resnem stanju.

Kot navaja AFP, je to prvič, da bodo kakega bolnika z ebolo zdravili v ZDA.

Umrlo že 729 ljudi

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije se je z virusom ebole od začetka leta v Gvineji, Sierri Leone, Liberiji in Nigeriji na zahodu Afrike okužilo že 1323 ljudi, umrlo pa jih je 729. Virus ebole je lahko smrtonosen v 90 odstotkih primerov okužb. Povzroča hude bolečine v mišicah, vročino, glavobol in neustavljivo krvavenje ter odpoved ledvic in jeter.

Deli s prijatelji