(NE)MIR

ZDA priznale Jeruzalem kot prestolnico Izraela

Objavljeno 06. december 2017 20.50 | Posodobljeno 06. december 2017 20.51 | Piše: STA, Ma. M.

Sprememba ameriške politike.

WASHINGTON – Ameriški predsednik Donald Trump je na novinarski konferenci v Beli hiši sporočil, da so ZDA priznale Jeruzalem kot prestolnico Izraela in da bodo tja preselile svoje veleposlaništvo. S tem spreminja več desetletno politiko ZDA in tvega začetek novega nasilja na Bližnjem vzhodu.

»Odločil sem se, da je čas za uradno priznanje Jeruzalema kot prestolnice Izraela. To je pravilna odločitev,« je dejal Trump. V isti sapi je zagotovil, da si bo še naprej prizadeval za mir med Izraelom in Palestinci ter da bo podprl rešitev dveh držav v okviru trajnega mirovnega sporazuma, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pozval je k miru in strpnosti ter napovedal, da bo ameriški podpredsednik Mike Pence v prihodnjih dneh obiskal Bližnji vzhod.

Status Jeruzalema je eno najbolj spornih vprašanj v bližnjevzhodnem konfliktu in je ključno za doseganje miru med Izraelom in Palestinci. Izrael razume celoten Jeruzalem kot svojo prestolnico, Palestinci pa nasprotno vztrajajo, da mora biti Vzhodni Jeruzalem, ki ga je Izrael zavzel v vojni leta 1967, prestolnica njihove prihodnje države. Celo Amerika, tradicionalna zaveznica Izraela, se glede tega načelno ni postavila na nobeno stran in je doslej vztrajala, da mora biti ta spor rešen v okviru bližnjevzhodnih mirovnih pogajanj.

Deli s prijatelji