INCIDENT

Zaradi spotikanja ji grozi šest let ječe

Objavljeno 10. november 2015 16.15 | Posodobljeno 10. november 2015 16.16 | Piše: U. S.

Nasilna madžarska snemalka bo tožila begunce in Facebook.

Snemalka je spotaknila nogometnega trenerja, ta je po incidentu dobil delo pri španski nogometni akademiji. Foto: Reuters

BUDIMPEŠTA – Petra Laszlo, madžarska snemalka, ki jo pozna ves svet, ker je na meji s Srbijo spotikala in brcala begunce, namerava vložiti tožbo proti migrantom. Laszlova, ki se je za svoja dejanja pozneje opravičila – povedala je, da je v njej nekaj počilo, ko so begunci začeli teči v njeno smer, in da se je ustrašila –, bo tožila tudi Facebook. V intervjuju za ruski časopis Izvestija je pojasnila, da ga bo tožila, ker niso umaknili negativnih komentarjev in njej namenjenih grozilnih sporočil, so pa blokirali strani, ki so ji izrekale podporo.

Tožila pa bo tudi 52-letnega sirijskega migranta Osamo Abdula Mohsna, moškega, ki je tekel z otrokom v naročju, ona pa ga je spotaknila, da sta oba padla. Pozneje se je razvedelo, da je moški sirski nogometni trener, po neljubem dogodku pa mu je uspelo priti na zahod, najprej v Nemčijo, potem pa v Španijo, kjer je dobil delo v nogometni akademiji.

»Mohsen je izkrivil zgodbo in spremenil pričanje, saj je naprej okrivil policijo. Moj mož hoče dokazati mojo nedolžnost, gre za vprašanje časti,« je povedala madžarska snemalka, ki jo je ultranacionalistična spletna teve postaja N1 takoj po incidentu odpustila. Čeprav gre za mrežo, blizu skrajni desnici, je vodstvo televizije njeno vedenje opisalo kot nesprejemljivo. Laszlova je še enkrat zanikala, da je rasistka in nasilnica – proti njej poteka tudi proces na madžarskem sodišču, grozi ji do šest let zapora –, in povedala, da z družino razmišlja o selitvi v Rusijo, saj se v zadnjem času zaradi groženj boji stopiti na ulico.

Deli s prijatelji