OBISK

Zahvala Sloveniji za podporo politiki ene Kitajske

Objavljeno 27. junij 2011 20.03 | Posodobljeno 27. junij 2011 20.03 | Piše: T. L.

Gantarjev obisk na Kitajskem v znamenju zahval in besed o sodelovanju

Pavel Gantar
PEKING – Predsednik DZ Pavel Gantar se je drugi dan obiska na Kitajskem srečal s kitajskim podpredsednikom Xi Jinpingom. Gre za prvi uradni obisk v Ljudski republiki Kitajski.

Jinping je čestital Sloveniji in slovenskemu narodu ob 20. obletnici samostojnosti. Dejal je, da so »najpomembnejši vidik razvoja mednarodnega sodelovanja prav stiki med državami, saj se ne glede na značilnosti posamezne države lahko drug od drugega veliko naučimo«. Ob tem je poudaril pomembnost prispevka Slovenije v okviru strateškega partnerstva med EU in Kitajsko.

Gantar za več sodelovanja


Gantar je med področji, kjer bi Kitajska in Slovenija lahko okrepili gospodarsko sodelovanje, omenil zlasti kemično in farmacevtsko industrijo, področje prometa in infrastrukture, telekomunikacij, znanosti in raziskav. Ob že obstoječih pa so odprte tudi druge možnosti tesnejšega sodelovanja, in sicer s koprskim pristaniščem ter visokotehnološkimi in drugimi podjetji.

Zahvala Sloveniji za podporo politike ene Kitajske


Sicer pa se je Gantar, ki se bo z delegacijo vrnil v domovino v četrtek, srečal tudi s predsednikom stalnega odbora Nacionalnega ljudskega kongresa Wu Bangguom. Ta se je zahvalil Sloveniji za podporo politike ene Kitajske (prepričanje, da je Tajvan del Kitajske, ne pa od nje neodvisna entiteta) in za aktivno vlogo Slovenije v dialogu med Kitajsko in EU. Poudaril je kitajski interes za sodelovanje Slovenije v avtomobilski industriji, pri razvoju infrastrukture ter na področjih izobraževanja in turizma.

Slovesnost ob dnevu državnosti


Gantar se je udeležil tudi slovesnosti ob dnevu državnosti, ki jo je priredila slovenska veleposlanica Marija Adanja. V nagovoru udeležencem sprejema, ki se ga je udeležilo več kot 100 povabljencev, je med drugim povedal, da sta državi v preteklih letih dokazali, da medsebojne razlike in teritorialna oddaljenost niso ovira medsebojnemu razumevanju in sodelovanju. »Vzpostavili smo visoko stopnjo medsebojnega zaupanja in zgradili odlične dvostranske odnose, ki temeljijo na spoštovanju in odprtem dialogu. To dokazujejo tudi redni obiski med državama na visoki politični ravni.«

Gantarja na uradnem obisku spremljata poslanec in predsednik skupine prijateljstva DZ s Kitajsko Samo Bevk (SD) ter poslanec in podpredsednik odbora DZ za zunanjo politiko Milenko Ziherl (SDS).
Deli s prijatelji