DONATORSKA KONFERENCA

Za BiH in Srbijo zbrali 1,8 milijarde evrov

Objavljeno 17. julij 2014 00.20 | Posodobljeno 17. julij 2014 00.21 | Piše: STA, Ma. F.

Slovenija je poleg 3,6 milijona evrov, ki jih je prispevala že pred donatorsko konferenco, danes donirala še dodaten milijon evrov pomoči.

Ostali so brez vsega.

BRUSELJ – Na donatorski konferenci v pomoč BiH in Srbiji po majskih poplavah so danes v Bruslju zbrali 1,846 milijarde evrov, od tega 809 milijonov evrov za BiH, 995 milijonov evrov za Srbijo in 41,4 milijona evrov za regionalno pomoč. Slovenija je danes donirala milijon evrov.

»To je nad pričakovanji in v imenu Slovenije sem zelo vesel, da je bila Slovenija pobudnica in da nam je uspelo zbrati tako veliko denarja,« je po konferenci poudaril obrambni minister Roman Jakič, ki opravlja tekoče posle.

Škode za štiri milijarde evrov

Od 809 milijonov evrov za BiH je 138 milijonov evrov dejanskih donacij in 671 milijonov evrov ugodnih posojil. Od 995 milijonov evrov za Srbijo je 116 milijonov donacij in 879 milijonov evrov ugodnih posojil. V regionalni ovojnici pa je vseh 41,4 milijona evrov donacij.

»Škoda je ocenjena na približno štiri milijarde evrov in danes smo zbirali sredstva, ki so nujno potrebna, da se življenje vrne nazaj v ustaljene tirnice. Pri tem je zlasti pomembno, da se bodo otroci jeseni lahko vrnili v šolske klopi in se bodo tisti, ki so morali zapustiti domove, še pred zimo lahko vanje vrnili,« je poudarila premierka Alenka Bratušek, ki opravlja tekoče posle.

Slovenija je poleg 3,6 milijona evrov, ki jih je prispevala že pred donatorsko konferenco, danes donirala še dodaten milijon evrov pomoči.

BiH potrebuje predvsem sredstva za obnovo hiš, šol, rudnikov, tovarn in infrastrukture, saj se sicer otroci jeseni ne bodo mogli vrniti v šole, ljudje pa pred zimo na svoje domove. Pri pomoči Srbiji pa je poudarek na obnovi energetske infrastrukture.

Poplave prizadele več kot milijon ljudi

Na konferenci je sodelovalo več kot 400 udeležencev – predstavnikov 28 članic Unije in drugih držav, mednarodnih finančnih institucij, mednarodnih organizacij, nevladnih organizacij in zasebnih podjetij.

Majske poplave v BiH in Srbiji, najhujše v zadnjih 120 letih, so prizadele več kot milijon ljudi. Tisoči so morali zapustiti domove, uničene so hiše, šole, bolnišnice in poslovne stavbe. Največja gospodarska škoda je na nepremičninah ter v kmetijstvu, transportu in energetiki.

Deli s prijatelji