PO NAPADIH V PARIZU

Vzajemna obramba: gre EU s Francijo nad Isis?

Objavljeno 17. november 2015 11.57 | Posodobljeno 17. november 2015 11.57 | Piše: STA. T. L.

Francija je članice EU zaprosila za vojaško pomoč.

Gre za prvi primer, ko je članica unije zaprosila za uporabo tega člena, vsebinsko podobnega 5. členu severnoatlanstke pogodbe.

BRUSELJ – Francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian je po terorističnih napadih v Parizu danes v Bruslju zaprosil članice EU za pomoč v francoskih vojaških operacijah v tujini in v boju proti skrajni sunitski skupini Islamska država.

Francoski minister je kolegom iz držav članic EU dejal, da Francija v operacijah ne more delovati sama. Omenil je tudi 42.7 člen pogodbe EU oz. klavzule o vzajemni obrambi, ki predvideva pomoč držav unije članici, ki je žrtev oboroženega napada na njenem ozemlju, in to z vsemi sredstvi, ki so na voljo.

Gre za prvi primer, ko je članica unije zaprosila za uporabo tega člena, vsebinsko podobnega 5. členu severnoatlanstke pogodbe.

»Francija bi rada prosila evropske partnerje za njihovo dvostransko podporo v skladu z njihovimi zmožnostmi v boju proti Daeshu v Iraku in Siriji ter za okrepljeno vojaško sodelovanje v vseh operacijah, v katerih sodeluje Francija,« je po poročanju AFP dejal minister.

»Francija prosi za pomoč v teh težkih časih, ko je napadena EU. Mislim, da bi moral biti odgovor EU pritrdilen,« je v odzivu na prošnjo Francije po navedbah diplomatskih virov dejala visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini. Dodala je, da bi morala Francija podrobneje pojasniti, kakšno podporo in pomoč pričakuje.

Po navedbah AFP danes ni pričakovati formalne odločitve glede francoske prošnje. V Bruslju se sicer danes sestajajo obrambni ministri EU, na srečanju sodeluje tudi slovenska ministrica Andreja Katič.

Deli s prijatelji