RUSKA RULETA

Vsak dan po službi jokala od sreče, da je še živa

Objavljeno 20. september 2014 22.21 | Posodobljeno 20. september 2014 22.21 | Piše: B. P.

Margo Wölk je morala jesti hrano, pripravljeno za Adolfa Hitlerja, da bi se prepričali, da ni zastrupljena.

Adolf Hitler.

BERLIN – Za Margo Wölk je bilo prehranjevanje igra ruske rulete. Vsakič, ko je v usta ponesla grižljaj, bi to lahko bilo usodno zanjo. Wölkova je bila namreč ena od 15 žensk, ki so bile zaposlene pri Adolfu Hitlerju kot pokuševalke hrane. Vso hrano so morale, preden jo je zaužil Hitler, pokusiti in se prepričati, da ni zastrupljena.

V intervjuju, ki ga je zdaj 96-letna upokojenka dala za eno nemških radiotelevizijskih hiš, je povedala, da je po vsakem obroku bruhnila v jok od same hvaležnosti, da je še vedno živa. Zaradi vztrajnih govoric, da želijo Britanci zastrupiti Hitlerja, ta nikoli ni jedel mesa, njegovi obroki pa so bili v glavnem sestavljeni iz riža, testenin, paprike, hrušk in cvetače. »Pojesti smo morale vse, kar so nam dali, nato pa počakati eno uro. Nekatera dekleta so bila tako prestrašena, da so jokala, še preden so zaužila prvi grižljaj. Tista ura se je vsakič vlekla v nedogled, saj smo samo čakale, ali nam bo postalo slabo. In vsakič, ko je bilo vse v redu, smo jokale od veselja,« je travmatično službo opisala Wölkova.

Kako je takrat 25-letna Nemka sploh dobila to nehvaležno službo? Pravi, da po nesreči, ko se je po tem, ko so ji bombe uničile stanovanje v Berlinu, preselila k mami, ki je živela v neposredni bližini Hitlerjevega glavnega štaba. Vsak dan so jo njegovi pazniki odpeljali iz stanovanja v poslopje bližnje šole, kjer je morala jesti hrano, pripravljeno zanj. Hitlerja sicer nikoli ni videla, šele leta 1944, po treh letih službe pokuševalke, ji je uspelo pobegniti v Berlin.

Deli s prijatelji