REAKCIJA

Vrednost delnic Appla po Jobsovem odstopu navzdol

Objavljeno 25. avgust 2011 14.32 | Posodobljeno 25. avgust 2011 14.32 | Piše: P. J.

Steve Jobs je odstopil z mesta izvršnega direktorja

Delnice izgubljajo vrednost
KALIFORNIJA – Potem ko je Steve Jobs danes obvestil javnost o svojem odhodu z mesta izvršnega direktorja Appla, je že začela upadati vrednost delnic podjetja. Legenda informacijskega sveta in soustanovitelj Appla je po 14 letih vodenja odstopil zaradi zdravstvenih težav.

Ogrožen novi iPhone

Takoj po odstpu so delnice izgubile kar sedem odstotkov, čeprav je Jobsa zamenjal njegov dolgoletni sodelavec in desna roka Tim Cook, ki že od januarja opravlja delo izvršnega direktorja Appla. Informacijski in finančni strokovnjaki pa so že pričeli ugibati o tem, kako bo Jobsov odhod z mesta izvršnega direktorja vplival na samo podjetje. Ta naj bi ogrozil predstavitev novih proizvodov in njihov nastop na tržišču. Novi iPhone naj bi bil predstavljen v septembru, novi iPad pa v začetku leta 2012.

Brez skrbi

Analitiki pa pravijo, da se investitorji nimajo česa bati. Analitik Van Baker je povedal: »Applu bo šlo prav dobro. Tam je veliko talentiranih ljudi.«

Jobs je s prijateljema Stevom Wozniakom in Ronaldom Waynom leta 1970 ustvaril prvi računalnik, z imenom Apple. Izdelali so ga v garaži Jobsovih staršev. Prvi računalnik Apple I ni požel pretiranega uspeha na tržišču, drugi model, ki je bil predstavljen leta 1977, pa je postal pravi hit. Ta uspeh je v osemdesetih letih Jobsa izstrelil med multimilijonarje.
Deli s prijatelji