IZSILJEVANJE

Vojska urila geje za izsiljevalce

Objavljeno 19. januar 2013 12.22 | Posodobljeno 19. januar 2013 12.24 | Piše: E. B.

Gruzijska vojaška policija homoseksualce prisilila k izsiljevanju veljakov.

Parade ne bo, prepovedani tudi vsi shodi proti paradi ponosa.

Si oblast Mihaila Sakašvilija dolga leta pridobiva podporo z izsiljevanjem? Na dan so prišli podatki o gruzijski vojaški policiji, ki naj bi nastavljala pasti vplivnim osebnostim in jim grozila z objavo spotakljivih fotografij.

Med žrtvami politiki, osebnosti iz šovbiznisa, pomembni poslovneži

Tožilstvo v Tbilisiju preiskuje dokaze, ki naj bi jasno pokazali na nekdanjega šefa vojaške policije Megisa Kardavo, ki se je najprej spravil nad nedolžne homoseksualce in jih z grožnjami prisilil v urjenje za tajne agente: potem ko so se izučili za pomembno misijo, naj bi zapeljevali tarče iz gruzijske elite, žgečkljivo dogajanje v najetih in z videokamerami omreženih stanovanjih pa potem uporabljali kot sredstvo izsiljevanja: če ne bodo izrazili podpore Sakašviliju in njegovi stranki ter se udeleževali javnih dogodkov in prireditev, bo gradivo prišlo v javnost in jim omadeževalo ugled. Med žrtvami so se znašli politiki, osebnosti iz šovbiznisa, pomembni poslovneži, skratka vsi, ki bi lahko vplivali na javno mnenje in pomagali vladajoči oblasti: tožilstvo naj bi po anonimnem namigu zasuli kupi fotografij in videoposnetkov, prave zbirke homoseksualne pornografije, so pojasnili in napovedali, da bodo tožbe sledile v kratkem.

Afero naj bi razkril Sakašvilijev privrženec

V središču kritik pa se je znašlo tudi tožilstvo, ki je kot dokaz, da ne obravnavajo zgolj namigov, domnevno brez privolitve žrtev objavilo nekaj videoposnetkov, a ti, čeprav zamegljeni, naj bi kljub temu razkrivali slavne v nadvse kočljivih položajih. Strokovnjaki opozarjajo, da je Gruzija še vedno zelo konservativna država, ki bi utegnila z glavnimi igralci tudi grdo obračunati in jih javno popljuvati, zato se očitki o vdoru v zasebnost kar vrstijo. Nekdanji šef policije Kardava zanika vpletenost v škandal, mnogi pa so opozorili na prepad med zahodnjaškim Sakašvilijem in proruskim premierjem Bidzino Ivanišvilijem, ki se je po jesenskih parlamentarnih volitvah le še povečal; milijarder Ivanišvili, čigar premoženje je tolikšno kot polovica gruzijskega proračuna, si želi zmanjšati predsednikov vpliv v državi, zato so vse glasnejše govorice, da je afero razkril nekdo iz njegovega tabora.

Deli s prijatelji