KRIZA

Visoki stroški: bo begunska kriza odnesla minimalno plačo?

Objavljeno 10. november 2015 17.57 | Posodobljeno 10. november 2015 17.57 | Piše: STA, T. L.

Samo letos naj bi nemška vlada za begunce namenila 21,1 milijarde evrov na podlagi domneve, da bo do konca leta v državo prišlo 1,1 milijona migrantov, ocenjuje nemški inštitut Ifo.

Begunci v slovenskem zbirnem centru na mejnem prehodu Šentilj.

BERLIN – Nemški inštitut Ifo je povišal oceno porabe nemške vlade za begunce. Samo letos pričakuje, da bo vlada za begunce namenila 21,1 milijarde evrov na podlagi domneve, da bo do konca leta v državo prišlo 1,1 milijona migrantov. Zaradi visokih stroškov predlaga, da v Nemčiji odpravijo minimalno plačo za begunce in vsaj še mlade Nemce brez kvalifikacij.

»Ta vsota vključuje zagotovitev bivanja, hrane, jasli, šol, tečaje nemščine, urjenja in administracije,« je danes v Berlinu povedal Gabriel Felbermayr z inštituta za ekonomske raziskave Ifo. Inštitut je pred tem ocenil, da bo nemška vlada v prvih 12 mesecih samo za bivanje in hrano za 800.000 beguncev namenila 10 milijard evrov.

»Ključno za stroške in integracijo so kvalifikacije in trg dela,« je dodal Felbermayr, ki je ob tem izpostavil, da imajo mnogi begunci nizko izobrazbo.

Več kot 40 odstotkov podjetij v zahodni Nemčiji, ki jih je v analizi vključil Ifo, meni, da bi begunce lahko zaposlili samo kot nekvalificirane delavce. Nekaj manj kot 40 odstotkov jih je tega mnenja na področju gradbeništva in distribucije. Odstotki na vzhodu Nemčije so veliko nižji.

V poprečju in v vseh panogah nemške predelovalne industrije v 29 odstotkih podjetij vidijo v minimalni plači glavno oviro. Minimalna plača je še posebej problematična za podjetja na vzhodu Nemčije. Tu okoli 60 odstotkov podjetij na področju distribucije in gradbeništva vidi v minimalni plači oviro za zaposlovanje beguncev.

Ifo zato poziva k popolni odpravi minimalne plače v Nemčiji ne samo za begunce, temveč tudi vsaj za mlade zaposlene brez kvalifikacij.

Begunci bi morali imeti možnost, da takoj delajo in hkrati obiskujejo tečaje nemškega jezika. Treba je tudi povečati podporo za begunce v sosedah Sirije. Schengenske meje morajo biti prav tako zavarovane, da lahko deluje notranji trg. Koristno bi bilo še učinkovito preverjanje na nemški meji, pravijo pri Ifu.

Deli s prijatelji