JASNO IN GLASNO

VIDEO: Vojni novinar: Videl sem, kaj je med vojno počel zločinec Praljak

Objavljeno 02. december 2017 08.26 | Posodobljeno 02. december 2017 08.26 | Piše: A. L.

Po samomoru za Praljaka prižigajo sveče. Vojni novinar razkriva, kaj vse so pod generalom v vojni počeli.

Slobodan Praljak.

ZAGREB – Vojni reporter Jeremy Bowen je za svojo hišo BBC komentiral (tudi) sodbo Slobodana Praljaka. Sam se je med agresijo na BiH javljal iz Mostarja. Za BBC je opisal, zakaj se je leta 2007 odločil v Haagu pričati proti Praljaku.

»Bil sem priča tožilstva v primeru proti Praljaku in soobtožence v Haagu. Tudi on me je zasliševal, besen, da se mu sodi zaradi, tako kot je on to videl, opravljanja svoje dolžnosti.

Pričal sem, ker sem leta 1993 med vojno v BiH videl, kaj so storili v Mostarju, na jugu države. 400 let star most je bil tarča Praljakovih mož, šlo je za simbol stare Bosne, a so jo želeli na silo uničiti. Uničevanje Starega mosta je bila samo ena od točk na dolgem seznamu popisanih vojnih zločinov.

Leta 1993 so se bosanski vojaki, obkoljeni v vzhodnem delu Mostarja, skupaj s tisoči civilisti poskušali upreti bosanskim Hrvatom na čelu katerih je bil Slobodan Praljak. Obsojen je za smrt mnogih civilistov, kot je to bil Franjo Pavlović, kateremu sem tudi sam, skupaj z njegovo ženo in prijateljem, želel pomagati. A je bil žal že mrtev.

Civilisti so umirali, kjer so Praljak in soobtoženi poskušali vzpostaviti etnično čisto državo bosanskih Hrvatov, kar je sodišče razglasilo za združeno zločinsko dejanje. Njihovi vojni zločini so vključevali preganjanje civilistov, večinoma muslimanov, ki so jih želeli ubiti ali pregnati.

Ponoči sem videl, kako so jih s streli preganjanja čez črto, v vzhodni del mesta. Vsi ti posnetki so bili uporabljeni kot dokaz v sojenju Praljaku. Od ljudi, ki so jih pregnali v vzhodni Mostar, sem iz prve roke slišal mnoge grozne zgodbe o ubojih, posilstvih in etničnem čiščenju hrvaških sil.

Žrtve so zaradi mednarodnega sodišča dočakale vsaj malo pravice. Naloga sodišča je, da obsodi najhujše vojne zločine, in ne sme biti zasenčena s samomorom Slobodana Praljka,« je jasen Bowen.

Deli s prijatelji