NEUSTRAŠNE

VIDEO: To so ženske, zaradi katerih džihadisti ne bodo prišli v raj

Objavljeno 10. december 2015 13.02 | Posodobljeno 10. december 2015 13.02 | Piše: S. U.

Džihadisti Islamske države se očitno najbolj bojijo ženske obrambne enote, in to zaradi dokaj neobičajnih razlogov.

KOBANI – Pripadniki Islamske države se bojijo vojakinj. Vsaj tako trdijo kurdske vojakinje, ki se proti teroristom bojujejo na severu Sirije. Gre za žensko obrambno enoto, sicer podružnico kurdskih enot civilne zaščite YPG, ki je bila ustanovljena pred tremi leti in podpira ponovni prevzem njihovega mesta na meji med Sirijo in Turčijo, Kobanija, trenutno pa je ocenjena na 10.000 prostovoljcev.

Ena izmed poveljnic, 21-letna Telhelden, je za CNN poudarila, da imajo maloštevilne vojakinje veliko prednost v borbi proti džihadistom. »Oni mislijo, da se borijo v imenu islama in verjamejo, da če nekoga ubije dekle, kurdsko dekle, potem ne bo prišel v raj. Oni se bojijo deklet.« Telhelden, njeno ime v kurdskem jeziku pomeni 'maščevanje', je intervju dala s prve bojne linije iz province Hasaka, kjer je skupaj s svojimi vojakinjami pregnala radikalne ekstremiste iz mesta Hula. Medtem komaj 20-letna Efelin prisega, da če se džihadisti vrnejo, ne bo nobeden ostal živ.  

Kruta usoda žensk

Usoda žensk v Islamski državi je sicer zelo kruta. Tam se namreč lahko muslimanske deklice poročijo z vojaki, ko dopolnijo devet let, tiste drugih ver pa so posiljene in poslane v suženjstvo. Ženske v Islamski državi so po navadi gospodinje, izobraževati pa se prenehajo pri 15 letih. V redkih primerih lahko zapustijo dom, da bi postale zdravnice, učiteljice ali pa sodelovale v džihadu. V vsakem primeru so pokrite z burko od glave do peta, vseskozi pa jih morajo spremljati moški člani družine. Prav proti temu se bori kurdska ženska obrambna enota, katere članice se zavedajo, da bi jih džihadisti ubili, ker so po njihovem prepričanju nevernice. 

»Vprašanje časti je najprej obraniti sebe, nato pa našo družino in dom,« pravijo kurdske vojakinje.
 

Deli s prijatelji