PODROBNOSTI

VIDEO: Pariška samomorilka je ljubila klobuke, alkohol in razvrat

Objavljeno 21. november 2015 13.15 | Posodobljeno 21. november 2015 13.14 | Piše: A. K.

Do pred kratkim je bila običajno dekle, ki je ljubilo zabave in moške, nato pa se je pokrila s hidžabom in začela simpatizirati z Islamsko državo.

Oboževala je zabave, nato je začela simpatizirati z Islamsko državo.

Francoski forenziki in medicinski strokovnjaki preiskujejo dele trupla ženske, ki se je v sredo med protiteroristično operacijo francoskih varnostnih sil v stanovanju v St. Denisu razstrelila z eksplozivom. Po prvih podatkih gre za 26-letno Hasno Ait Boulachen, domnevno sestrično organizatorja pariškega pokola Abdelhamida Abaaouda, ki ga je med operacijo ustrelil ostrostrelec. Preiskovalci še niso povsem prepričani, ali sta bila Hasna in Abaaoud sorodnika, to pa naj ne bi bilo niti pomembno, saj sta se menda zelo dobro poznala.

Fotografije 26-letnice so se znašle v številnih medijih, iz dneva v dan pa je o njej objavljenih več informacij. Hasna se je rodila 18. avgusta 1989 v Parizu. Njeni starši prihajajo iz Maroka, v Pariz so se priselili leta 1973. Ko je bila Hasna otrok, sta se oče in mati ločila. Z materjo je ostala v Parizu, nekaj časa pa je celo živela pri rejnikih. Njen oče je živel v mestu Creutzwald, Hasna pa ga je pogosto obiskovala.

Zabave, alkohol in moški

Sosedi njenega očeta pravijo, da Hasne niso videli najmanj pet let, a se je še vedno dobro spominjajo. Pravijo, da je bila zelo odprta in malce zmedena, rada pa je nosila velike klobuke. »Nikoli ni bila videti kot samomorilska napadalka in rada je pila alkohol,« je spregovoril eden od njenih pariških sosedov, drugi pa je dejal, da je bila videti kot »možača, ki je vedno nosila džins hlače in črni klobuk, pred osmimi meseci pa se je pokrila s hidžabom«. Njen brat je povedal, da se zadnjih pet let nista pogovarjala in da sta imela precej zapleten odnos. Nekateri pravijo, da je Hasna oboževala zabave, alkohol, cigarete in moške. Po poročanju nekaterih medijev naj bi imela več ljubezenskih razmerij naenkrat. 

VIDEO: Drama v Parizu: to so zadnje besede samomorilke

»Ves čas je kritizirala vse okrog sebe in ni sprejemala nasvetov. Živela je v svojem svetu. Nikoli je ni zanimala njena religija in nikoli je nismo videli, da bi brala koran. Ves čas je bila na telefonu, pregledovala je facebook in ostala družbena omrežja,« je povedal za Daily Mail. Maja 2013 je odprla podjetje, a ji na poslovnem področju niso cvetele rožice, zato ga je zaprla. Kmalu zatem je začela simpatizirati z Islamsko državo, česar nikoli ni skrivala.

Prisluškovali so ji

Za njeno naklonjenost do terorizma je vedela tudi francoska obveščevalna služba, ki je prisluškovala njenemu telefonu. Sprva so mislili, da trguje z mamili, po terorističnih napadih v Parizu pa so ji začeli znova slediti. Le nekaj dni po krvavem pohodu so ji oblasti prišle na sled, Hasna pa se je v stanovanju, kamor so vdrli policisti, razstrelila. Posnetek njenega zadnjega pogovora s policisti je obkrožil svet, nekateri pa namigujejo na to, da to ni bil Hasnin namen in da je klicala na pomoč, do eksplozije pa naj bi prišlo, ker jo je zadel ostrostrelec.

Sicer pa je dovolj zgovorno njeno zadnje sporočilo na facebooku, ki pravi: »Kmalu potujem v Sirijo. Če bo Bog tako hotel, bom odpotovala v Turčijo.« V Siriji menda nikoli ni bila, čeprav si je to srčno želela, še pravijo njeni bližnji.

To je posnetek, ki precej nazorno prikazuje eksplozijo, v kateri je umrla. Po poročanju britanskih medijev je bila ta tako močna, da jo je vrglo skozi okno. 

Deli s prijatelji