NEVARNO

VIDEO: Guverner je po uboju najstnika uvedel policijsko uro

Objavljeno 17. avgust 2014 15.00 | Posodobljeno 17. avgust 2014 15.00 | Piše: STA, P. J.

Po smrti najstnika so v Fergusonu vsako noč od nedelje naprej potekali nasilni protesti in spopadi policije in demonstrantov, ki so metali molotovke, kamenje in celo streljali.

ST. LOUIS – Guverner ameriške zvezne države Misuri Jay Nixon je v soboto uvedel policijsko uro za predmestje St. Louisa Ferguson, kjer že teden dni potekajo protesti, ker je policist ubil neoboroženega temnopoltega najstnika. Guverner se je za ta ukrep odločil, ker so nasilni temnopolti mladeniči ropali trgovine.

Nixon je na novinarski konferenci v soboto dejal, da manjšini ne morejo dovoliti ropanja in ogrožanja skupnosti, medtem ko večina mirno izraža protest zaradi smrti 18-letnega Michaela Browna. Zaradi tega od polnoči do pete ure zjutraj velja policijska ura. Še pred njenim začetkom se je v soboto zvečer v Fergusonu na ulicah zbralo več sto protestnikov. Večina je nato mirno zapustila prizorišče, približno 150 pa jih je kljubovalo pozivom policije. Policisti so uporabili dimne bombe, nakar so vsi protestniki odšli, poroča britanski BBC. Udeleženci sobotne tiskovne konference, ki je potekala v cerkvi, so sicer glasno izražali nasprotovanje policijski uri in zahtevali, da se policistu Darrenu Wilsonu sodi za umor. Nixon jim je odgovoril, da je najpomembnejše ohraniti mir, ker so oči sveta zazrte v Ferguson.

Bilo je mirno, nadaljevalo pa se je z ropanjem

Po smrti najstnika so v Fergusonu vsako noč od nedelje naprej potekali nasilni protesti in spopadi policije in demonstrantov, ki so metali molotovke, kamenje in celo streljali. Policija je odgovorila s solzivcem, dimnimi bombami in gumijastimi naboji ter aretirala več deset ljudi. Naposled je posredoval predsednik ZDA Barack Obama in obsodil tako nasilje protestnikov kot tudi policije, zvezno pravosodno ministrstvo pa je lokalni policiji poslalo svetovalce za obvladovanje množic brez nepotrebne uporabe sile. Guverner Nixon je lokalni policiji odvzel pooblastila in poveljstvo predal državni avtocestni policiji. V noči na petek je bilo nato mirno, poveljnik policijskih sil, temnopolti stotnik državne policije Ron Johnson, po rodu iz večinoma temnopoltega Fergusona, pa se je sprehajal med protestniki, ki so ga celo objemali. A že v noči na soboto je skupina mladeničev začela ropati in uničevati trgovine.

Spravili so se predvsem na trgovino, ki jo je nekdo prejšnjo soboto oropal, lokalna policija pa je v petek dejala, da je bil policist prepričan, da je ropar Brown. Stotnik Johnson je v soboto zagotovil, da preiskavo vodi zvezna policija FBI, ki je poslala v Ferguson 40 svojih agentov. Ti hodijo od vrat do vrat in iščejo priče ustrelitve Browna. Obljubil je tudi, da ne bo uveljavljal policijske ure z oklepniki in nasiljem, ampak bo kršiteljem dal na voljo čas, da se umaknejo domov.

Prerešetal ga je

Ferguson so poleg protestnikov preplavili tudi številni temnopolti aktivisti iz vseh ZDA, a jim doslej ni uspelo pomiriti množice. Poleg newyorškega pridigarja Ala Sharptona je prispel tudi legendarni aktivist Jesse Jackson, za red pa naj bi skrbeli tudi pripadniki temnopolte organizacije Črni panterji.

Lokalna policija trdi, da sta temnopolta najstnika v soboto minuli teden napadla policista. Eden od napadalcev naj bi ga bil potisnil v avtomobil, od koder sta po ruvanju za njegovo pištolo pobegnila, policist pa ju je lovil. Dorian Johnson, ki je bil z ustreljenim, medtem trdi, da ju je policist iz avtomobila preganjal s ceste, nato zagrabil Browna za lase in ga vlekel v avtomobil, pri čemer je mahal s pištolo, ki se je sprožila. Brown je pobegnil, policist pa je stekel za njim in streljal. Brown se je ustrašil, se ustavil in dvignil roke, da se preda, nakar ga je policist prerešetal. To je videl tudi moški s terase svojega stanovanja.


 

 

 

Deli s prijatelji