SUPER MERCEDES

VIDEO: Avto najhujšega morilca v zgodovini gre na dražbo

Objavljeno 27. december 2017 16.52 | Posodobljeno 27. december 2017 16.54 | Piše: STA, M. U.

Hitlerjeva limuzina mercedes-benz 770K grosser doseže hitrost do 160 kilometrov na uro.

Foto: Youtube

WASHINGTON – V ZDA naj bi januarja na dražbi prodajali luksuzno limuzino iz leta 1939, v kateri se je vozil vodja nacistične Nemčije Adolf Hitler. Gre za enega od samo štirih primerkov tega modela »super mercedesa«, ki je bil močan simbol tretjega rajha, saj se je v njem Hitler vedno vozil spredaj, in to stoje.

Limuzina, mercedes-benz 770K grosser, lahko doseže hitrost do 160 kilometrov na uro. Prodali jo bodo na dražbi 17. januarja v Arizoni, je sporočila dražbena hiša Worldwide Auctioneers.

Vozilo je bilo močno propagandno orodje tretjega rajha.

Hitler se je v tem avtu vozil v Berlinu na paradi po kapitulaciji Francije leta 1940 in ob obisku italijanskega diktatorja Benita Mussolinija.

Dražbena hiša navaja, da gre za »zgodovinsko najpomembnejše vozilo, ki so ga kadar koli prodajali na javni dražbi«. Dražba bo potekala v kraju Scottsdale v času, ko bo tam letna razstava klasičnih avtomobilov.

Po porazu nacistov v drugi svetovni vojni je bil avtomobil za kratek čas v lasti nekega Belgijca, nato je pristal v rokah veteranov vojne v Virginiji, preden se je leta 2002 vrnil v Evropo.

Deli s prijatelji