VOLITVE

Venezuela: konservativci porazili socialiste

Objavljeno 07. december 2015 09.40 | Posodobljeno 07. december 2015 09.40 | Piše: STA, K. K.

Volilna komisija je nekaj ur po zaprtju volišč sporočila, da je opozicijsko zavezništvo Omizje za demokratično enotnost osvojilo najmanj 99 sedežev v parlamentu od 167.

Žena zaprtega venezuelskega opozicijskega vodje Leopolda Lopeza z bivšim kolumbijskim predsednikom Andresom Pastrano in bivšim bolivijskim predsednikom Jorgom Quirogo.

CARACAS – Na nedeljskih parlamentarnih volitvah v Venezueli je večino sedežev v parlamentu osvojila konservativna opozicija, s čimer se končuje dolgoletna vladavina socialistov pod vodstvom predsednika Nicolasa Madura. Volilna komisija je nekaj ur po zaprtju volišč sporočila, da je opozicijsko zavezništvo Omizje za demokratično enotnost osvojilo najmanj 99 sedežev v parlamentu od 167. Socialisti so jih dobili 46, izidi za preostalih 22 sedežev pa še niso znani, poročajo tuje tiskovne agencije.

Predsednik Maduro je priznal poraz. Dejal je, da njegova stranka priznava »te neugodne izide«. Kljub porazu bo imela socialistična stranka še vedno velik vpliv, saj ima oblast v številnih občinah in mestih. Zmaga opozicije pomeni politični premik v tej z nafto bogati južnoameriški državi po 17 letih socialistične vladavine.

»Izidi so taki, kot smo upali. Venezuela je zmagala. To je nepovratno,« je na twitterju zapisal opozicijski vodja in nekdanji predsedniški kandidat Henrique Capriles.

Deli s prijatelji