MODNE SMERNICE

Veliki diktator diktira modo

Objavljeno 29. november 2015 12.58 | Posodobljeno 10. december 2015 13.00 | Piše: U. S.

Severni Korejci morajo biti, vsaj po laseh, podobni predsedniku. Ženske naj se ravnajo po prvi dami, ukrep ne velja za umetnike.

Vsi moški morajo nositi prav tako pričesko kot predsednik. Foto: Reuters

PJONGJANG – Oblasti v severnokorejski prestolnici so izdale odredbo, ukaz, če hočete, po katerem morajo vsi moški slediti slogu vodje Kim Džong Una in si primerno pristriči ali pustiti rasti lase: naglavno okrasje tako ne sme biti daljše od dveh centimetrov. In to še ni vse, moški si morajo lase tudi česati tako, kot si jih predsednik, in sicer s čela nazaj, nad ušesi pa so zabriti.

Ukaz seveda ni samo za moške, ampak tudi za ženske; tem k sreči ni treba slediti predsednikovm modnim zapovedim, ampak se morajo ravnati po njegovi ženi Ri Sol Ju. Edina izjema, torej tisti, ki se jim ni treba držati novih ukazov, so umetniki, igralci, zabavljači.

Oblasti so odločene narediti konec (pre)dolgim lasem, in to tako zelo, da so vzpostavili celo nekakšne nadzornike, ki se naokoli sprehajajo s škarjami, s katerimi se spravijo nad prekrškarje. Analitiki pravijo, da si severnokorejski predsednik češe lase tako, kot si jih je Kim Il Sung, njegov dedek, ki mu pravijo tudi veliki vodja: fotografije iz njegove mladosti kažejo, da si je kot zdajšnji predsednik lase česal s čela nazaj, ob straneh pa je bil obrit. Mimogrede: slišati je govorice, da je imel Kim Džong Un celo plastične operacije, da bi bil kar čim bolj podoben dedku.

Deli s prijatelji