SVET DRVI V VOJNO

Velika koalicija proti džihadistom: Nemčija pošilja letala

Objavljeno 26. november 2015 21.04 | Posodobljeno 26. november 2015 21.04 | Piše: STA, S. U.

»Menimo, da je ta koalicija absolutno potrebna, in tu so naša stališča skladna,« je dejal ruski predsednik Vladimir Putin.

PARIZ – Ruski predsednik Vladimir Putin je danes v Kremlju francoskemu predsedniku Françoisu Hollandu izrazil pripravljenost Rusije na sodelovanje v boju proti terorizmu v Siriji, potem ko je Hollande ob začetku pogovorov ponovil poziv k oblikovanju velike koalicije proti džihadistom Islamske države. »Menimo, da je ta koalicija absolutno potrebna, in tu so naša stališča skladna,« je dejal Putin ob sprejemu Hollanda v Kremlju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poudaril je še, da je po nedavnih terorističnih napadih v Parizu in bombnem napadu na ruskem potniškem letalu nad Sinajem v Egiptu, ki je zahteval 224 življenj, treba združiti prizadevanja v boju proti skupnemu zlu in da je Rusija pripravljena na to sodelovanje.

Operacijo mora potrditi še bundestag

Prav tako je Nemčija pripravljena v boj proti skrajni sunitski skupini Islamska država v Siriji poslati svoja vojaška letala tornado, so se na današnjem srečanju v Berlinu dogovorili nemška kanclerka Angela Merkel in pristojni ministri. Operacijo mora potrditi še bundestag.

Nemški ministri, med njimi vodja diplomacije Frank-Walter Steinmeier in obrambna ministrica Ursula von der Leyen, so odločitev o napotitvi izvidniških letal sprejeli, potem ko je Merklova v sredo po pogovorih s francoskim predsednikom v Parizu obljubila hiter odgovor na prošnjo, da bi Nemčija prevzela dodatne naloge v boju proti terorizmu. Poudarila je, da se je treba proti džihadistom boriti z vojaškimi sredstvi.

Nemčija je v torek že obljubila, da bo poslala 650 vojakov v Mali, kjer bodo sodelovali v mirovni misiji. S tem bo prispevala k zmanjšanju pritiska na Francijo. Poleg tega bo Nemčija podaljšala vojaško misijo za urjenje kurdskih borcev v Iraku, število vojakov, ki sodelujejo v njej, pa se bo povečalo s 100 na 150.

Deli s prijatelji