PANDORINA SKRINJICA

Vandali z avtom v policiste

Objavljeno 08. avgust 2011 18.26 | Posodobljeno 08. avgust 2011 18.26 | Piše: I. P.

Po kaosu v Tottenhamu: ali se bodo ljudje na olimpijskih igrah počutili varne?

Olimpijski štadion v Londonu

LONDON – Za britansko policijo je katastrofalen vikend. Nepričakovano je iz mirnega protesta pred postajo izbruhnilo nasilje in se v enem dnevu prelevilo v organiziran kriminal. Predvsem podivjana mladina si je dala duška in spustila svoje hormone na plano.

Maskirani kriminalci so ropali trgovine, napadali policiste in požigali vozila. Dogodki so sprožili številna vprašanja o varnosti. Eno leto pred olimpijskimi igrami je tako razočaranje nad policijskim delom priplavalo na površje. V akciji so sicer prijeli več kot 160 ljudi.

Iz miru v kaos

Nasilje je izbruhnilo v severnem delu Londona, v Tottenhamu, v soboto in se je razširilo na druge dele mesta v noči na nedeljo, nadaljevalo pa se je še v ponedeljkovo jutro.

Sprva je bil protest pred tottenhamsko policijsko postajo videti miren, organizirali so ga sorodniki ubitega Marka Duggana, saj so menili, da so policisti svoje delo opravili nepravilno in drastično prekoračili svoje pristojnosti. Kmalu pa se je vse skupaj sprevrglo v protest z več kot 500 ljudmi. Nekateri med njimi so metali steklenice z bencinom med policijske vrste, spet drugi so se z bejzbolskimi kiji spravili nad postajo. Požgali so dva policijska avtomobila in podtaknili ogenj v številne zgradbe v okolici.

Sledijo ukrepi

Več kot 35 policistov je bilo ranjenih. Možje postave so bili šokirani nad vsem skupaj, saj so tri policiste celo zbili z avtom, medtem ko so ti poskušali aretirati vandale. Zakaj so stvari povsem ušle izpod nadzora, bodo morali policisti temeljito raziskati, najprej pa seveda povsem umiriti nastali položaj.
Deli s prijatelji