AFERA

V vagonih prodajali svojo hrano in služili

Objavljeno 22. avgust 2011 15.51 | Posodobljeno 22. avgust 2011 16.47 | Piše: Mi. S.

Skupina 14 delavcev je na leto v lastni žep spravila masten zaslužek

Fotografija je simbolična

ZAGREB, LJUBLJANA – Hrvaške železnice so uspešno razbile verigo iznajdljivih delavcev, ki so leta in leta kradli lastno podjetje. Milijonsko škodo je povzročilo 14 delavcev podjetja Željezničko ugostiteljstvo d. o. o. (Železniško gostinstvo), ki so v jedilnih vagonih potnikom prodajali svojo hrano, piše hrvaški Novi list.

Na leto 140.000 evrov

Skupina je v žep pospravila okoli 200 evrov na en vlak. Dobičkonosni posel so razvijali osem let, odkrili pa so jih šele pred nekaj dnevi. Poslovali so v dveh jedilnih vagonih domačega železniškega operaterja, na leto pa je skupina oškodovala svoje delodajalce za okoli 140.000 evrov.

Enajst jih je že odpuščeno: ko so bili soočeni z dejstvi so pristali na sporazumno prekinitev delovnega razmerja. S tremi bodo pa razgovor še izvedli, saj so kmalu po tem, ko so jih razkrinkali, odšli na bolniško.

Kako pa je pri nas?

O tem, ali bi se lahko takšna prevara zgodila tudi na slovenskih vlakih, smo poklicali na Slovenske železnice. Naš sogovorec Igor Hribar nam je povedal, da pri nas za jedilne vagone skrbi gostinsko podjetje, ki je dobilo koncesijo za opravljanje takšne dejavnosti.

Na naših železnicah obstajajo jedilni vagoni le na vlakih ICS, se pravi na treh vlakih, v vsaki kompoziciji pa je po eden, za katerega skrbi eno podjetje, nam je pojasnil Marko Tancar. S tem podjetjem nikoli niso imeli težav, prav tako pa jim ni znano, da bi se pri nas kdaj zgodilo kaj podobnega.

Na vseh vlakih, ki pridejo iz tujine, za prehrano skrbijo tuja podjetja oziroma podjetja iz države, iz katere je vlak.

Deli s prijatelji