DOBER NAKUP

V tanku našel zlate palice

Objavljeno 13. april 2017 10.01 | Posodobljeno 13. april 2017 10.09 | Piše: U. S.

Angleški vojaški navdušenec si je kupil odslužen iraški tank.

LONDON – Vojaški navdušenec, ki je prek ebaya kupil tank za približno 35.000 evrov, ni mogel verjeti svojim očem, ko je zlezel v notranjost in tam našel pet zlatih palic, vrednih približno 2,3 milijona evrov! Palice so bile vojni plen iraških vojakov, ki so jih zasegli med invazijo Kuvajta leta 1990.

Nick Mead, star je 55 let, vodi Tanks-a-Lot v Helmdonu, na Kitajskem narejeni tank T54 pa je obnavljal, da bi ga vključil v svojo zbirko kar 150 vojaških vozil. Deloma ga je že obnovil njegov prejšnji lastnik, 23-letni Joe Hewes, ki je zamenjal gosenice in popravil motor, da se v tanku kriva zato, ni vedel. No, Mead je med delom našel strelivo za strojnice in zbal se je, da so morda v rezervoar za gorivo skrili orožje.

Mead je z mehanikom Toddom Chamberlainom vse posnel, menil je namreč, da bo zares našel orožje, in je hotel imeti dokaz, kako je prišel do njega, če bi se našel kdo, ki bi se spravil nadenj in mu postavljal mučna vprašanja. Toda iz rezervoarja ni potegnil orožja, kot je pričakoval, ampak zlato. Pet zlatih palic je bilo, vsaka težka pet kilogramov. »Najverjetneje so napravili luknjo v rezervoar in skoznjo stlačili zlate palice,« je povedal za otoške medije. »Nisva vedela, kaj naj storiva. Zlatih palic ne moreš kar tako odnesti na banko in prositi, naj ti jih zamenjajo za gotovino,« se je pošalil 50-letni Chamberlain in pristavil, da sta poklicala policijo.

Prišla sta dva policista s postaje v Northamptonshiru in palice zaradi preiskave odnesla s sabo, sta pa pustila potrdilo. Najverjetneje bodo oblasti poizvedovale v Kuvajtu, ali najdene palice ustrezajo tistim, ki so bile ukradene med iraško invazijo avgusta 1990. »Ko sva jih našla, sva se smejala in zafrkavala, kaj vse bova kupila s tem denarjem. Moja sestra bi rada land roverja, jaz bi sebi kupil rolls-royce phantoma, odrezal bi zadnji del in si napravil poltovornjak,« pravi Mead, ki se ne živcira preveč, ker mu je morda med prsti spolzelo dva milijona funtov. »Tudi če palic ne dobim nazaj, še vedno imam svoj lepi tank.« 

Deli s prijatelji