SKRBNO NAČRTOVANO

V Praljkovi celici našli pismo, na katerem je žensko ime, a ni ženino

Objavljeno 03. december 2017 09.53 | Posodobljeno 03. december 2017 09.53 | Piše: A. L.

Med preiskavo so ga zasegli.

Slobodan Praljak.

HAAG – General Slobodan Praljak, ki ga je sodišče spoznalo za krivega in ga obsodilo zaradi vojnih zločinov, je imel zdravstvene težave, zaradi katerih je imel v celici več zdravil. Nekateri ocenjujejo, da bi strup, ki ga je zaužil pred vsem svetom, lahko skril med zdravila. Kot pripoveduje njegov bližnji prijatelj, naj bi zdravila manj preverjali, saj se je bližal konec tribunalovega dela.

Iz Haaga so zanikali, da bi Praljak umrl že v sodni dvorani. Navajajo, da so bili o smrti obveščeni šele ob 14.25 tistega dne, nekaj ur po tem, ko so ga prepeljali v haaško bolnišnico.

Cianid v krvi

Opravljena je bila tudi obdukcija pokojnega, spremljala sta jo neimenovana hrvaška strokovnjaka, ki je pokazala, da se je obsojencu ustavilo srce, vzrok pa je kalijev cianid, ki so ga našli v krvi.

Pismo Niki

Nizozemska preiskovalna sodnica je Praljakovi odvetnici Niki Pinter dan po samomoru razkrila, da so ob pregledu celice našli pismo, na katerem je bilo njeno ime. Vsebina ni znana, Pinterjeva ga bo dobila v roke po koncu preiskave.

Pred izrekom sodbe naj bi ji pokojni Praljak dejal, naj bo še naprej konkretna in naj govori kot sicer: »Usmeri jih na arhimedov zakon.«

Deli s prijatelji