GROBNICA

V Luksorju so odkrili mumijo, staro 3500 let

Objavljeno 13. december 2017 20.12 | Posodobljeno 13. december 2017 20.12 | Piše: U. S.

Odkritje je del promocije turizma, glavnega vira dohodka. V platno ovita mumija je verjetno visoki egiptovski uradnik.

V Egiptu so odkrili mumijo.

Egiptovski arheologi so v Luksorju, 650 kilometrov južno od prestolnice Kaira, odkrili dve grobnici, stari kar 3500 let, gre za zadnje odkritje v nizu najdb v mestu, ki slovi po številnih svetiščih in grobnicah iz različnih dinastij starodavnega Egipta. Grobnici dveh pomembnih ljudi staroegipčanske 18. dinastije sta na desnem bregu reke Nil, na pokopališču za plemstvo in uradnike. V njima so našli mumijo pa pogrebne pečate, kipe, glinene posode in napise.

»Današnji dan je preprosto izjemen,« je sobotno odkritje razkril minister za antikvitete Khaled al-Anani. »Vedeli smo za zasebni grobnici iz 18. stoletja, a smo tokrat prvikrat vstopili vanju.« Odkritje je del promocije turizma, glavnega vira dohodka v državi, ki ga med drugim pri življenju ohranjajo ogledi turističnih zanimivosti, denimo piramid, a trpi že od napadov ekstremistov ter političnih nemirov leta 2011.

V grobnicah so našli mumijo, pogrebne pečate, kipe, glinene posode in napise.

No, ena grobnica ima dvorišče, obdano z opečnim zidom, tam je tudi pogrebni jašek, ki vodi v štiri stranske sobane. Tam so našli artefakte, večinoma delčke lesenih krst. Zapisi in risbe na stenah kažejo, da je ena grobnica iz obdobja med vladavinama faraonov Amenhotepa II. in Tutmozis IV., oba iz 18. dinastije. Druga grobnica ima pet vhodov, ki vodijo v pravokotno dvorano, in vsebuje dva pogrebna jaška. Eden je na severni, drugi na južni strani grobnice. Tam so našli porisane pogrebne maske, glinene posode in zbirko kakih 450 kipcev ter v platno zavito mumijo, najverjetneje visokega funkcionarja. Na ploščici na stropu je vklesano ime faraona Tutmozisa I. iz zgodnje 18. dinastije.

Od začetka letošnjega leta je egiptovskim arheologom uspelo več odkritij v več egiptovskih provincah, tako so aprila v 3500 let stari grobnici v Luksorju našli osem mumij, mesec prej so v Kairu odkrili velik kolos, za katerega verjamejo, da priča o 26. dinastiji kralja Psamtika, našli pa so tudi grobnico kraljevega zlatarja, njegovo delo je bilo posvečeno starodavnemu egiptovskemu bogu Amunu. Minister za antikvitete je napovedal, da bo v prihodnosti zagotovo še več arheoloških odkritij.

Deli s prijatelji