DELOVNA SKUPINA PREMLEVA

V EU se pripravlja prepoved poveličevanja komunizma

Objavljeno 12. november 2013 10.18 | Posodobljeno 12. november 2013 10.18 | Piše: K. K.

Po predlogu zakona bi se o komunizmu, nacizmu in fašizmu sicer lahko javno razpravljajo, kaznovani pa bi bili javni nastopi, ki bi jih podpirali.

Evropski svet je pred sedmimi leti obsodil množične kršitve človekovih pravic, ki so jih zagrešili totalitarni komunistični režimi, in izrazil sočutje, razumevanje in priznanje žrtvam teh zločinov.

BRUSELJ – Medtem ko se v najhujši gospodarski krizi po letu 1929, ki je tudi leto začetka širjenja različnih ideologij, v Evropi širi revščina, v Bruslju delovna skupina v tišini preučuje nov zakonski predlog, poroča hrvaški Večernji list. Če bi Evropski parlament sprejel Evropski nacionalni statut za spodbujanje strpnosti, potem pa še 28 držav članic EU, bi morali, denimo, z madridskega vseučilišča Complutense de Madrid umakniti vse totalitarne simbole. Hrvaški časopis poroča, da bi se s sprejetjem takega zakona v neprijetnem položaju znašel tudi hrvaški veleposlanik v Parizu Ivo Goldstein (55), ki ima v sobi za sprejeme fotografijo Josipa Broza Tita. Če bi bil evropski zakon o svobodi državljanov sprejet, bi se namreč kaznovala promocija in poveličevanje komunizma.

Kazni za poveličevanje ideologij

Pobuda je v proceduri v Evropskem parlamentu, v njej pa je nanizanih več točk, ki poudarjajo nujnost spodbujanja tolerance in kaznovanja vsega, kar bi lahko privedlo do izkazovanja sovraštva. Ena od točk predvideva, naj se »sprejme konkretne ukrepe za boj proti rasizmu, etnični diskriminaciji, verski nestrpnosti, totalitarnim ideologijam, ksenofobiji, antisemitizmu, homofobiji in antifeminizma. Za jasno odobravanje totalitarne ideologije, ksenofobije in antisemitizma pa so določene celo kazni. O komunizmu, nacizmu in fašizmu bi se po sprejemu zakona lahko javno razpravljajo, kaznovani pa bi bili tisti, ki bi te ideologije v javnih nastopih podpirali. 

Evropski svet je pred sedmimi leti obsodil množične kršitve človekovih pravic, ki so jih zagrešili totalitarni komunistični režimi in izrazil sočutje, razumevanje ter priznanje žrtvam teh zločinov.

 

Deli s prijatelji