DELOVNA SILA

V duhu solidarnosti: Portugalska bo sprejela še 5800 beguncev

Objavljeno 19. februar 2016 19.15 | Posodobljeno 19. februar 2016 19.15 | Piše: STA, T. Pa.

Predlog je ta teden poslala Grčiji, Avstriji, Italiji in Švedski.

Gornja Radgona danes.

LIZBONA – Portugalska vlada je državam članicam EU, kjer je migracijski pritisk največji, sporočila, da lahko sprejme še dodatnih 5800 beguncev. V okviru pogajanj znotraj EU je Portugalska doslej obljubila sprejem 4500 beguncev v dveh letih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Ta teden smo predlog poslali Grčiji, Avstriji, Italiji in Švedski, enako ponudbo pa smo poslali tudi Nemčiji,« je med današnjim obiskom portugalskega premierja Antonia Coste v Nemčiji dejal eden izmed uradnikov v portugalski vladi.

»Portugalska je sicer obdana z morjem, vendar ni izpostavljena takšnemu migracijskemu pritisku kot omenjene države. V duhu solidarnosti smo pripravljeni sprejeti dodatne begunce,« je dodal.

Predlog Lizbone sicer vključuje sprejem 2800 študentov, med 2500 in 3000 mest pa je rezerviranih za begunce, ki so po poklicu gozdarji ali kmetje. »To so področja, na katerih potrebujemo delovno silo,« je pojasnil vladni vir.

Portugalska, ki je iz programa mednarodne pomoči izstopila maja 2014, se ubada z 12,2-odstotno stopnjo brezposelnost, rodnost pa je med nižjimi v Evropi. Prejšnja desna vlada, ki so jo novembra zamenjali socialisti, je izpostavljala, da se je Portugalska pripravljena žrtvovati v begunski krizi, a le če to ne bo vplivalo na gospodarsko in finančno okrevanje.

Deli s prijatelji