SLOVO

Umrl bivši svetovalec premierke

Objavljeno 21. marec 2017 10.21 | Posodobljeno 21. marec 2017 10.21 | Piše: STA, K. K.

Januarja je odstopil s položaja iz protesta proti ravnanju DUP v energetskem škandalu in s tem sprožil predčasne volitve, ki so potekale 2. marca.

Fotografija je simbolična.

BELFAST Umrl je nekdanji namestnik severnoirske premierke Martin McGuinness, nekdanji vodja Irske revolucionarne armade (Ira), ki je kasneje aktivno sodeloval v mirovnem procesu na Severnem Irskem, danes poročajo tuje tiskovne agencije. Star je bil 66 let. Po navedbah britanskega BBC je trpel za redko boleznijo srca.

V času krvave nedelje leta 1972, ko so vojaki ubili 14 protestnikov, ki so se zavzemali za državljanske pravice, je bil eden od vodij Ire v rodnem mestu Derry. Oboroženo krilo politične stranke Sinn Fein je vodil tudi takrat, ko je Ira v Derryju izvedla več bombnih napadov. Irsko posebno kazensko sodišče ga je dvakrat obsodilo na zaporno kazen, prvič zato, ker so ga aretirali blizu avtomobila z eksplozivom in orožjem, drugič zaradi članstva v Iri. McGuiness je trdil, da je Iro zapustil leta 1974. Kasneje je nekdanji vodja oboroženega krila politične stranke Sinn Fein postal eden glavnih akterjev v prizadevanjih za mir na Severnem Irskem, po velikonočnem sporazumu iz leta 1998 pa je sodeloval v severnoirski vladi.

Leta 2007 je postal namestnik severnoirske premierke in je bil v vladi skupaj z vodji Demokratske unionistične stranke (DUP) Ianom Paisleyjem, Petrom Robinsonom in premierko Arlene Foster. Januarja je odstopil s položaja iz protesta proti ravnanju DUP v energetskem škandalu in s tem sprožil predčasne volitve, ki so potekale 2. marca. Velikonočni mirovni sporazum namreč določa, da si oblast v regiji delijo protestantske in katoliške stranke ter da vlado vodita premier in njegov namestnik, ki predstavljata obe strani.

Deli s prijatelji