IZGUBA

Uber v rdečem

Objavljeno 15. april 2017 12.38 | Posodobljeno 15. april 2017 12.38 | Piše: STA, K. K.
Ključne besede: Uber izguba

Od ustanovitve leta 2009 je Uber izgubil že najmanj osem milijard dolarjev, navaja Bloomberg.

SAN FRANCISCO Ameriško tehnološko podjetje Uber je v petek ponudilo vpogled v svoje poslovne rezultate. Kot so poudarili v družbi, beležijo močno rast, medtem ko skušajo spremeniti korporativno kulturo po škandalih z zaposlenimi in vozniki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Milijardni prihodki in izguba

Uber je sporočil, da je lani prevoze več kot podvojil na 20 milijard dolarjev. Medtem ko okoli 75 odstotkov vseh plačil od prevozov domov odpeljejo Uberjevi vozniki, so čisti prihodki družbe znašali 6,5 milijarde dolarjev, prilagojena neto izguba pa 2,8 milijarde dolarjev. Rezultati ne vključujejo posla na Kitajskem, ki ga je družba lani poleti prodala konkurentu Didi Chuxing. Vrednost podjetja, ki je v zasebnih rokah in zato ni dolžno razkrivati poslovnih rezultatov, je ocenjena na okoli 68 milijard dolarjev.

Rezultati kažejo na hitro rast. V zadnjih treh mesecih lanskega leta se je vrednost prevozov glede na predhodno četrtletje povečala za 28 odstotkov na 6,9 milijarde dolarjev. Podjetje je ustvarilo 2,9 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 74 odstotkov več kot v tretjem četrtletju, medtem ko je izguba porasla za 6,1 odstotka na 991 milijonov dolarjev.

Iščejo novega glavnega

Uber so v zadnjih mesecih pretresle obtožbe o seksizmu in nadlegovanju na delovnem mestu, grdem ravnanju z vozniki ter izogibanju nadzoru. Podjetje je zato zapustilo več vodilnih menedžerjev. Podjetje išče novega glavnega operativnega direktorja, potem ko je bil glavni izvršni direktor Travis Kalanick ujet na video v besednem spopadu z enim od voznikov. Tako je moral obljubiti, da bo našel nekoga, ki mu bo pomagal spisati novo poglavje.

»Zadovoljni smo, da je naš posel zdrav in raste, kar nam daje prostor za uvajanje sprememb, za katere vemo, da so potrebne pri upravljanju in odgovornosti, naši kulturi in organizaciji ter naših odnosih z vozniki,« je v izjavi poudarila Rachel Holt, odgovorna za Uberjevo delovanje v Severni Ameriki.

Uber trenutno deluje v okoli 75 državah. Podjetje je med drugim veliko vlagalo v kitajski trg, kjer je lani ustvarilo okoli milijardo dolarjev izgube. Po prodaji svojega posla na tem trgu je Uber v zameno dobil 18-odstotni delež v konkurentu Didi Chuxing.

Od ustanovitve leta 2009 je Uber izgubil že najmanj osem milijard dolarjev, navaja Bloomberg.

Deli s prijatelji