PO KAVBOJSKO

Turisti ostali ujeti na Visu proti svoji volji

Objavljeno 24. julij 2014 11.18 | Posodobljeno 24. julij 2014 11.18 | Piše: T. L.

Ceste so se delale po kavbojsko, ceno pa zdaj plačujejo tudi turisti.

Razburkani Jadran je pričakal številna plovila

VIS – Je morda res najboljša odločitev, da otok, ki živi od turizma, težave rešuje sredi turistične sezone? To se je zgodilo na otoku Vis. Skupina domačinov je skupaj s sodnim izvrševalcem in v spremstvu policije izkopala luknjo na delu lokalne ceste, ki vodi do Češke vile (preurejena vojašnica nekdanje JLA) na skrajnem koncu Viškega zaliva. S tem so naredili barikado in popolnoma onemogočili promet, o akciji pa niso vnaprej obvestili nikogar, poroča Slobodna Dalmacija.

Zaradi blokade je nekaj stalnih tujih gostov, ki so dopustovali v apartmajih Češke vile s svojimi avti ostalo ujetih v tem delu mesta in so bili prisiljeni podaljšati svoj letni dopust. In se ob tem med drugim vpraševati, ali bodo ob vrnitvi domov še imeli službo ... Na otoku so ostali dva dni dlje, iz pasti pa so se izvlekli tako, da so ob pomoči domačinov z zemljo zasuli luknjo in se skozi ozek koridor vendarle prebili do pristanišča.

Kakšna usoda čaka preostale turiste (tam naj bi bilo parkiranih še šest vozil), za zdaj ni znano. 

Do cest brez dovoljenj lastnikov

Ogorčeni turisti so svoje nezadovoljstvo stresli na Iva Radico, župana mesta Vis, ki se jim je za neprijetnosti sicer opravičil, in pojasnil, da mesto Vis v incident ni vpleteno. To pa turistov ni pomirilo: dva Nemca sta bila besna, ker sta dva dni spala v avtu in zamudila že plačani trajekt, britanski gost pa je stopil na stran tistih, ki so luknjo izkopali, češ da se je zakonov treba držati.   

Župan Radica pravi, da je na oblasti od leta 2009 in da se zdaj ukvarjajo s 'kavbojskimi zadevami' glede urejanja cest, za katere so odgovorni njegovi predhodniki. »Vsi vemo, kako so te ceste nastajale; prišli so stroji, župani so se postavili na čelo kolone in govorili, naj cesta vodi povsod, kjer se s stroji lahko prebijejo. Lastnikov zemljišč pa nihče ni nič vprašal ...«

Cesta do Češke vile je bila zgrajena pred 14 leti. Vprašanje pa je, kako lokalni cestni zapleti zanimajo turiste, ki so na otok prišli poiskat mir, namesto tega pa so neprostovoljno ostali ujeti zdaj, ko niti svetovnega prvenstva v nogometu ni več ...

Deli s prijatelji