ODPRAVA DO RAZBITIN

Turisti do Titanika za sto tisočakov

Objavljeno 23. marec 2017 08.42 | Posodobljeno 23. marec 2017 08.42 | Piše: A. S.

Prva odprava do razbitin legendarnega parnika že razgrabljena.

Titanik je veljal za nepotopljivega.

LONDON – Po več kot sto letih bo spet mogoče od blizu videti Titanik oziroma njegove razbitine, saj londonska turistična agencija načrtuje vodene potope, prvi radovedneži naj bi nekoč najmogočnejši parnik obiskali že maja naslednje leto.

Zanimanje za eno od največjih morskih katastrof se je v javnosti skokovito povečalo, ko je Robert Ballard z ekipo pred skoraj 32 leti na morskem dnu v severnem Atlantiku našel ostanke Titanika, svoje pa je v 90. letih pridodal še megauspešni film Jamesa Camerona.

Osemdnevne odprave z londonsko agencijo bodo morda zadnja možnost za obisk legendarnih ostankov, saj so znanstveniki v nedavni študiji ugotovili, da jih bodo bakterije popolnoma uničile oziroma pojedle v 15 ali 20 letih. Avanturisti, ki bodo morali za neponovljivo doživetje plačati skoraj sto tisočakov, bodo pot začeli na Novi Fundlandiji v Kanadi, posebno potopljivo plovilo, narejeno iz titana in karbonskih vlaken, pa jih bo poneslo k Titanikovemu grobu v Atlantskem oceanu, 3800 metrov pod površjem. Sedeži v prvi odpravi so že zasedeni, in to kljub zasoljeni ceni, vstopnica stane natančno 105.129 ameriški dolarjev, kar je menda, upoštevajoč inflacijo, primerljivo s ceno vozovnice v prvem razredu za krstno (in zadnjo) plovbo Titanika leta 1912 iz Southamptona v Veliki Britaniji do New Yorka.

Udeleženci bodo imeli tri dni časa za individualne potope v posebnih mini podmornicah, med katerimi bodo lahko »opazovali in raziskovali ladijske razbitine ter iskali druge artefakte, ki že stoletje ležijo okoli njih,« kot pravi Elizabeth Ellis, lastnica agencije, na voljo pa bodo imeli tudi 3D- in 2D-sonar. Naslednjo odpravo načrtujejo za poletje 2019.

Očitno je zgodba o nepotopljivem parniku še vedno zelo priljubljena, saj tudi druga podjetja načrtujejo podobne odprave, agencija iz Los Angelesa jih napoveduje v letih 2018 in 2019, cena še ni znana, poskrbljeno pa bo tudi za tiste, ki se bolijo vode in se niti v sanjah ne bi potopili več kilometrov globoko. Na Kitajskem trenutno gradijo repliko Titanika v naravni velikosti z vsemi podrobnostmi vred, a je ne bodo splavili v ocean, ampak bo zasidrana v reki v provinci Sečuan, približno 1200 kilometrov od morja. Prve turiste naj bi sprejela naslednje leto, že zdaj pa lahko navdušenci obiščejo Titanikov muzej na Severnem Irskem, ki so ga odprli pred petimi leti, ob stoletnici nesreče, in je pozdravil že okoli tri milijone in pol turistov. 

Deli s prijatelji