STRMOGLAVLJENJE

Trupla že na poti na Nizozemsko

Objavljeno 21. julij 2014 22.02 | Posodobljeno 21. julij 2014 22.03 | Piše: STA, Mo. S.

Proruski separatisti naj bi črni skrinjici s ponesrečenega letala danes izročili malezijskim preiskovalcem.

DONECK, KIJEV, KUALA LUMPUR – Vlak, na katerega so proruski separatisti na vzhodu Ukrajine naložili trupla žrtev nedavnega strmoglavljenja malezijskega letala, je po navedbah očividcev odpeljal z železniške postaje v kraju Torez v bližini Donecka. Kam je vlak s hladilnimi vagoni, v katerih je več kot 280 trupel žrtev strmoglavljenja, namenjen, separatisti izrecno niso sporočili, so pa nizozemski strokovnjaki za sodno medicino, ki so na vzhodu Ukrajine začeli pregledovati trupla, pred tem napovedali, da jih bodo še danes prepeljali v kakih 300 kilometrov oddaljeni Harkiv.

Namestnik ukrajinskega premierja Volodimir Hrojsman je medtem sporočil, da je reševalna akcija na območju tragičnega strmoglavljenja po štirih dneh uradno končana, saj so našli trupla vseh 298 ljudi, ki so bili na krovu letala. Na 50 kvadratnih kilometrih velikem območju so namreč našli 282 celih trupel ter 87 delov teles, ki pripadajo preostalim žrtvam. V zvezi s trupli na vlaku je Hrojsman dejal, da jih bodo še danes prepeljali v Harkiv, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nizozemski strokovnjaki so v Harkivu odprli mednarodni center za identifikacijo žrtev. Na letališču v tem mestu je v pripravljenosti tudi nizozemsko vojaško letalo hercules, saj si nizozemske oblasti želijo, da bi posmrtne ostanke čim prej prepeljali na Nizozemsko, kjer bi hitreje opravili identifikacijo žrtev.

Separatisti obljubili predajo črnih skrinjic?

V zvezi s strmoglavljenjem se je danes znova oglasil tudi malezijski premier Nadžib Razak. Kot je napovedal na malezijski televiziji, naj bi proruski separatisti črni skrinjici s ponesrečenega letala še danes zvečer, ob 20. uri po srednjeevropskem času, izročili malezijskim preiskovalcem. Tako naj bi bil obljubil premier samooklicane ljudske republike Doneck Aleksander Borodaj. Kot je poročala ruska tiskovna agencija Interfax, se je o izročitvi črnih skrinjic s separatisti danes ves dan pogajala delegacija 12 malezijskih strokovnjakov, ki je prišla na vzhod Ukrajine.

Razak je še potrdil, da je vlak s trupli žrtev strmoglavljenja prav zdaj na poti proti Harkivu. Spremlja ga šest malezijskih članov reševalnih ekip, je dejal. Glede posmrtnih ostankov je povedal, da jih bodo v skladu z dogovorom, ki so ga Malezijci dosegli s separatisti, izročili Nizozemski. Separatisti so po besedah Razaka poleg tega pristali, da bodo neodvisnim mednarodnim preiskovalcem zagotovili varen dostop do prizorišča tragedije.

Deli s prijatelji