PO REFERENDUMU

Trump poklical Erdogana in se zahvalil za podporo

Objavljeno 18. april 2017 10.40 | Posodobljeno 18. april 2017 11.05 | Piše: S. N.

Govorila sta tudi o boju proti Islamski državi ter potrebi po sodelovanju v boju proti vsem terorističnim skupinam, so še sporočili iz Bele hiše.

La Toya je zatožila Špelinega dragega.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek v telefonskem pogovoru turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu čestital za uspeh na nedeljskem referendumu o ustavnih spremembah. Turška vlada je medtem podprla trimesečno podaljšanje izrednih razmer, ki veljajo od neuspelega poskusa državnega udara julija lani. Vlada je ukrep potrdila na predlog sveta za nacionalno varnost, ki mu predseduje Erdogan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izredne razmere bodo podaljšali

Izredne razmere, ki so jih uvedli 20. julija, bi se morale končati v sredo, znova pa jih bodo podaljšali po tem, ko so volivci s tesno večino 51,4 odstotka v nedeljo na referendumu potrdili ustavne spremembe o povečanju pooblastil predsednika države.

Namestnik premierja Numan Kurtulmus je novinarjem v Ankari ob tem dejal, da mora odločitev dokončno potrditi še parlament, kjer pa ima Erdoganova stranka večino. Zagotovil je, da odločitve niso sprejeli zato, da bi imela vlada proste roke pri vladanju, temveč zaradi boja proti terorističnim skupinam.

V okviru izrednih razmer so v državi prijeli več kot 47.000 ljudi zaradi suma povezav s poskusom državnega udara, več deset tisoč pa so jih v javnem sektorju odpustili.

Medtem je ameriški predsednik Donald Trump v telefonskem pogovoru Erdoganu v ponedeljek čestital za uspeh na referendumu. Njegov odziv je sicer v nasprotju s tistim vodij članic EU, ki so se odzvali zadržano, potem ko so mednarodni opazovalci izrazili zaskrbljenost zaradi neenakih možnosti strani med kampanjo. Erdogan je kritike že zavrnil.

Zahvala za podporo

Iz Bele hiše so sporočili, da sta predsednika ob referendumu govorila še o vrsti vprašanj. »Predsednik Trump se je s turškim predsednikom Erdoganom pogovarjal, da bi mu čestital za zmago na referendumu«, zahvalil pa se mu je tudi za podporo ameriškemu letalskemu napadu v Siriji, ki je pomenil odgovor na uporabo kemičnega orožja s strani sirskega režima. Strinjala sta se o pomenu tega, da sirski predsednik Bašar al Asad odgovarja za svoja dejanja. Govorila sta tudi o boju proti Islamski državi ter potrebi po sodelovanju v boju proti vsem terorističnim skupinam, so še sporočili iz Bele hiše.

Glavni turški opozicijski stranki, Republikanska ljudska stranka (CHP) in prokurdska Demokratična ljudska stranka (HDP), sicer trdita, da je na referendumu prišlo do nepravilnosti in zahtevata razveljavitev njegovih rezultatov. V ponedeljek se je v Istanbulu na ulicah zbralo več tisoč ljudi, ki so protestirali proti domnevnim številnim nepravilnostim na referendumu.

Deli s prijatelji