MATRIARHAT

Svetovni denar v rokah ženske

Objavljeno 05. julij 2011 10.39 | Posodobljeno 05. julij 2011 10.39 | Piše: Ba. P./STA

Christine Lagarde je prva finančnica sveta

Christine Lagarde
WASHINGTON – Nova generalna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) je postala bivša francoska finančna ministrica Christine Lagarde (55). Mesto prve finančne dame bo uradno nastopila danes. Odbor izvršnih direktorjev IMF jo je izbral po posvetovanjih z njo in edinim protikandidatom, predsednikom mehiške centralne banke Agustinom Carstensom.

Pred zahtevnimi nalogami

Ena od pomembnejših nalog, ki se jih bo Lagardova morala lotiti nemudoma, je reševanje grške dolžniške krize. Francozinja pa je obljubila še, da bo izboljšala odzivnost sklada na potrebe revnih držav in utrdila nadzor svetovnih ekonomij za odvračanje bodočih kriz.

Še en spolni škandal


IMF bo prvič v zgodovini vodila ženska. Do zdaj je ustanovi načeloval Dominique Strauss-Kahn, ki ga je s prestola ene osrednjih mednarodnih finančnih ustanov odnesla spolna afera. Napadel naj bi bil sobarico, vendar so, kot kaže, njene obtožbe na majavih nogah, saj naj bi se na njenem bančnem računu po obtožbi že nabral zajeten kup denarja.

Ko pa je nekdanji finančnik že mislil, da bo njegova kandidatura za francoskega predsednika spet brez madeža, ga je iz dežele petelinov že napadla nova obtožba o spolnem napadu na tamkajšnjo pisateljico Tristane Banon.
Deli s prijatelji