RAZPLET?

Strauss-Kahn je izpuščen iz pripora

Objavljeno 01. julij 2011 18.58 | Posodobljeno 01. julij 2011 20.24 | Piše: Mo. S./STA

Pred sodnika bo ponovno moral 18. julija

Izpustili so ga iz hišnega pripora
NEW YORK – Newyorško sodišče je danes odpravilo stroge pogoje hišnega pripora nekdanjemu generalnemu direktorju Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Dominiquu Strauss-Kahnu, potem ko je preiskava tožilstva odkrila pomanjkljivo verodostojnost domnevne žrtve spolnega napada.

Strauss-Kahn je obtožen spolnega napada na sobarico hotela na Manhattnu 14. maja. Aretirali so ga istega večera na letalu družbe Air France, ki je bilo tik pred odhodom iz New Yorka proti Parizu. Tožilci in policija so po aretaciji trdili, da je žrtev spolnega napada povsem verodostojna in da verjamejo njenemu opisu dogodkov v hotelu Sofitel.

Pozneje se je izkazalo, da je 32-letna priseljenka iz afriške Gvineje lagala pri svoji prošnji za azil, imela pa naj bi tudi povezave s kriminalci. Zaradi dvomov o verodostojnosti domnevne žrtve so tožilci zdaj privolili v odpravo strogih pogojev hišnega pripora in Strauss-Kahn se lahko prosto giblje, čeprav le po ozemlju ZDA, saj je sodišče zadržalo njegov potni list.

Pred sodnika bo moral ponovno 18. julija. Strauss-Kahn je sodišče danes zapustil vidno nasmejan skupaj s svojo soprogo Anne Sinclair. Zdaj bosta lahko zapustila trinadstropno hišo v Tribeci in se verjetno preselila v svojo hišo v Washingtonu.

Deli s prijatelji