RAZUMEN ODZIV

Štiriletnik je svoji mami rešil življenje

Objavljeno 25. marec 2017 16.38 | Posodobljeno 25. marec 2017 16.38 | Piše: U. S.

Razumen odziv malega Londončana je materi rešil življenje.

LONDON – Hiter in predvsem razumen odziv ni tisto, kar bi pričakovali od štiriletnika, včasih marsikateri odrasli ne reagira tako umirjeno, kot je mali Roman, ki je s svojim ravnanjem mami rešil življenje.

V poročilu londonske policije piše, da se je Roman prejšnji teden v družinski hiši igral z bratom dvojčkom in mlajšim, dveletnim bratom. Med igro je opazil, da mama leži na tleh. Stopil je k njej in jo poklical, a odgovora ni bilo, še več: mama je bila popolnoma neodzivna. Bila je v nezavesti. Romana ni zgrabila panika, kot bi morda pomislili, ravno nasprotno: vedel je, da mama potrebuje pomoč, in dobro je vedel tudi, kako jo bo dobila. Spomnil se je, kako mama uporablja svoj iphone, vzel mobilnik in ga prislonil k njenemu palcu, da bi odklenil napravo. Uspelo mu je. Ena od njemu najbolj zanimivih funkcij na materinem telefonu je Siri, virtualna osebna asistentka na pametnih telefonih, ki omogoča opravljanje opravil samo s spraševanjem, z njeno pomočjo lahko tudi koga pokličemo. Večkrat je slišal mamo, kako se z njo pogovarja, in tudi sam je z mamino pomočjo nekajkrat klepetal z gospo iz telefona. Ker se mu je Siri v tistem trenutku zazdela najbolj primeren človek, ki bi ga prosil za pomoč, je napravil prav to: prosil jo je, naj mu pomaga, in poklicala sta številko za klic v sili.

Štiriletnik je tako stopil v stik z dežurnim telefonistom, ta pa je na njegov naslov takoj poslal policijo in reševalce. Fantek je povedal, da ima mama zaprte oči in ne diha, da je mrtva. Telefonist ga je prosil, naj gre do mamice, jo strese in močno zakriči, fantek je vse to naredil in telefonistu rekel: »Ni uspelo.« Trinajst minut po začetka klica so reševalci in policisti prišli pred njihovo hišo v Croydonu v južnem Londonu, ker so bila vrata zaklenjena, Roman pa jih ni znal odkleniti, poleg tega pa se je malce prestrašil neznanih ljudi, ki so stali zunaj, so morali vlomiti. Dečkovi mami so takoj ponudili prvo pomoč, jo spravili k zavesti, potem pa prepeljali v bolnišnico.

Policisti ob tem sporočajo, kako pomembno je naučiti tudi zelo majhne otroke, kako ravnati v nujnih primerih: dobro je, da ve, kje živi, in da zna poklicati policijo oziroma številko za klic v sili. 

Deli s prijatelji