SLOVO

Steve Jobs odstopil kot prvi mož Appla

Objavljeno 25. avgust 2011 09.51 | Posodobljeno 25. avgust 2011 09.51 | Piše: P. J.

Mesto izvršnega direktorja je zapustil zaradi zdravstenih težav

Sedel bo na mesto predsednika uprave

KALIFORNIJA – Ustanovitelj Appla Steve Jobs je zapustil mesto izvršnega direktorja v podjetju. Njegovo mesto bo prevzel poslovodja Tim Cook.

Zdrastvene težave

Jobs, ki je pred kratkim prestal presaditev jeter, je povedal, da ne more več izpolnjevati svojih dolžnosti v taki meri, kot se od njega pričakuje. V podjetju pa bo prevzel mesto predsednika uprave. 56-letni Jobs je bil zaradi zdravstvenih težav na bolniškem dopustu od 17. januarja. Te so se začele pred sedmimi leti, ko so mu diagnosticirali raka.

Poslovilno pismo

Svoje zaposlene je o svoji nameri obvestil v kratkem sporočilu: »Vedno sem govoril, če bo prišlo kdaj do tega, da ne bom mogel izpolnjevati dolžnosti izvršnega direktorja, boste vi prvi, ki jih bom obvestil. Na žalost je ta dan prišel. Odstopam z mesta izvršnega direktorja. Verjamem, da za naše podjetje prihajajo najsvetlejši in najbolj inovativni časi in z veseljem pričakujem, da bom lahko k temu pripomogel v novi vlogi. V Applu imam najboljše prijatelje in zahvaljujem se vsem, s katerimi sem lahko v vseh teh letih delal.«

Posledice bodo

Svoje besede pa je Jobsu namenil tudi član uprave Art Levinson, ki je zapisal: »Stevov izredni občutek za vodstvo in jasna vizija sta Apple pripeljala tako daleč, da je postal eno najbolj inovativnih podjetij, ki ima najvišjo vrednost v tehnologiji.«

Strokovnjaki pravijo, da poteza Jobsa ni bila nepričakovana, gotovo pa bo imela posledice za podjetje. Analitiki trdijo, da stranke naj ne bi občutile posledic te zamenjave, saj je bil Tim ves čas tesno ob Jobsu in ga je tudi uspešno nadomeščal.

Deli s prijatelji