SKRIVNOSTI

»Stane Dolanc je Titu prislonil pištolo na vrat«

Objavljeno 28. februar 2013 16.52 | Posodobljeno 28. februar 2013 14.20 | Piše: A. K.

Jovanka je bila Dolancu trn v peti, zato naj bi se je želel znebiti.

BEOGRAD – Jovanka Broz, vdova Josipa Broza Tita, je za srbske medije spregovorila o ljudeh, ki so v Titovih zadnjih letih življenja igrali umazane vloge. Med njimi je bil po njenih besedah tudi Stane Dolanc, drugi človek SFRJ, po upokojitvi pa član Predsedstva SFRJ, predsednik komisije za revizijo zvezne ustave in siva eminenca Udbe. Dolanc naj bi skupaj z generalom JLA Nikolo Ljubičićem želel ločiti Tita in Jovanko, saj naj bi jima bila slednja napoti.

»Titu sta na vrat prislonila pištolo in zahtevala, da se loči od mene, ampak tega ni želel storiti. Dolanc se me je želel znebiti, ker sem vedela, da je bil član Hitlerjeve mladine in da je bil nemški tajni agent,« je Jovanka povedala za Večernje novosti.

Ukradene beležke

Jovanka je za medije spregovorila predvsem zaradi zadnjih dogodkov. Prepričana je namreč, da nedaven rop v vili na Dedinjah, kjer živi, ni bil naključen. Tatovi so po njenih besedah natančno vedeli, kaj iščejo, saj naj bi ji ukradli tudi nekaj beležk, v katerih so menda zapisane številne skrivnosti in podatki iz Titovega časa.

Načrtovali izgnanstvo

Jovanka je v intervjuju še povedala, da so »velike sile« njeno izgnanstvo in ločitev od Tita načrtovale več let pred njegovo smrtjo. »A te države in njihovi agenti se še danes trudijo, da resnica ne bi prišla na dan, zato me ves čas nadlegujejo in ustrahujejo,« je razkrila Jovanka.

Povedala je še, da so jo izgnali iz hiše na Užiški 15. »Niso dovolili, da bi bila prisotna pri podpisovanju nekaterih zadev po Titovi smrti, a bi morala biti tam. To je bila moja pravica. Gre za ljudi, ki so naju s Titom osamili in razbili Jugoslavijo. Niso mi dovolili niti, da bi na sodišču povedala, kaj mi pripada,« je ogorčeno povedala najbolj znana balkanska vdova. »Če so to počeli z menoj, kaj so potem preživljali šele navadni ljudje?« se še sprašuje Jovanka.

Deli s prijatelji