SVET ŠTEVILK

Smučanje bo cenejše

Objavljeno 01. december 2015 10.39 | Posodobljeno 01. december 2015 10.40 | Piše: T. P.
Ključne besede: smučanje

Z napovedano prihajajočo polarno fronto je verjetno marsikoga že zasrbelo, da bi iz kleti potegnil smučarsko opremo, dal nabrusiti robnike in bi v nizkem startu počakal na smučarsko sezono. Čeprav ob misli nanjo prenekatere denarnice zacvilijo.

Smučarske počitnice postajajo dostopnejše.

V  letošnji sezoni morda malce manj, saj naj bi bilo smučanje po izsledkih raziskave spletne strani FairFX, usmerjene v raziskave cen na turističnem trgu, cenejše kot v minulih dveh letih. Pod drobnogled so v 59 smučarskih središčih 19 držav Evrope in Severne Amerike vzeli ceno enotedenske vozovnice, dopoldanskih smučarskih tečajev in najem opreme. Najugodnejše bo drsanje po belih strminah Vzhodne Evrope, med najcenejšo deseterico sta se znašli tudi dve naši smučišči. Na nasprotnem polu, ki bo najbolj osušil naše bančne račune, pa so ZDA, Kanada in Švica.

1. Spindleruv Mlin, Češka: Najcenejša smučarija letošnje sezone se obeta v enem najbolj priljubljenih čeških smučarskih letovišč, tamkajšnje razmere pa povprečno omogočajo pet mesecev snežnega veselja na leto. Pet sedežnic in 11 vlečnic lahko na uro sprejme 20.000 smučarjev, na 20 progah pa jim je na voljo skupno 25 kilometrov belih strmin. Za teden radosti na snegu bomo odšteli približno 190 evrov.

2. Kekes, Madžarska: Malce dražje nas bo prišlo smučanje pri naših vzhodnih sosedih, kjer bomo za teden dričanja po madžarski gori Kekes odšteli slabih 220 evrov. Spada sicer med manjša smučišča, z le štirimi vlečnicami, najdaljša proga pa je dolga 1,8 kilometra.

3. Bled in Kranjska Gora: V peterici najcenejših sta se znašli tudi smuka na Bledu in v Kranjski Gori, za kar naj bi po oceni FairFX odšteli približno 285 oziroma 370 evrov za teden zimskega veselja. Smučišče Straža pri Bledu, sicer ne klasično središče, začne sezono predvidoma z 19. decembrom, sezonska vozovnica, ki zagotavlja 20 obratovalnih dni, pa stane 150 evrov. V Kranjski Gori, kjer izbiramo med 18 progami in naj bi se vsaj predvidoma odprle že s 27. novembrom, pa nas enotedenska vozovnica stane 182 evrov, medtem ko je treba za sezonsko odšteti evro manj kot petstotaka.

4. Zakopane, Poljska: Toliko kot smuka v Kranjski Gori nas bo stalo tudi smučanje v poljskem letovišču Zakopane, zlasti priljubljenem okoli božiča in februarja. Na voljo je približno 50 kilometrov strmin.

5. Kitzbühel, Avstrija: Kitzbühel in smučarija sta skoraj nerazdružljivo povezana, a četudi avstrijsko smučarsko središče velja za eno najbolj znanih, temu primerne vendar ne bodo tudi cene. Za enotedensko dričanje bomo namreč morali iz denarnice izvleči približno 275 evrov, le nekaj več kot v Zakopanah ali Kranjski Gori, kar omogoča drvenje (ali pa pluženje) po 170 kilometrih prog, na katere nas popelje 54 vlečnic, žičnic ali sedežnic.

 

Deli s prijatelji