KFOR

Slovenski vojaki patruljirajo po Kosovski Mitrovici

Objavljeno 27. julij 2011 14.26 | Posodobljeno 27. julij 2011 14.39 | Piše: P. P./STA

Na Kosovu je 317 pripadnikov različnih enot Slovenske vojske

Mir na Kosovem bodo zagotavljali tudi slovenski vojaki

LJUBLJANA, PRIŠTINA – Ob stopnjevanju napetosti na severu Kosova je Kfor na širše območje v torek napotil tudi motorizirano četo slovenskih vojakov. Kot je za STA povedal Marko Prvinšek s poveljstva sil Slovenske vojske (SV), so kot taktična rezerva tako imenovane skupine Vzhod nameščeni v Novem selu, pričakovati pa je, da bodo v kratkem zamenjali kolege na območju incidentov.

Novo selo leži južno od razdeljene Kosovske Mitrovice. Po navedbah podpolkovnika Prvinška slovenski vojaki, približno 80 jih je, trenutno brez posebnih nalog patruljirajo na južnem območju Kosovske Mitrovice, »se pa pričakuje, ker so vojaki iz vzhodne skupine že dva dni na nalogi, da jih lahko naši vojaki v popoldanskih ali večernih urah ali pa jutri zamenjajo«.

V tem primeru bo naloga slovenskih pripadnikov na območju, kjer je v minulih dneh prišlo do incidentov, zgolj in izključno nadzor ter zagotavljanje, da bodo razmere mirne, je dodal Prvinšek. Slovensko motorizirano četo so na območje napotili iz baze v Peći, kjer je nameščena glavnina slovenskega kontingenta.

V 23. slovenskem kontingentu Kforja na Kosovu je 317 pripadnikov iz različnih enot SV, med njimi je tudi 26 pripadnikov prostovoljne pogodbene rezervne sestave. Večino kontingenta predstavljata manevrski četi 10. motoriziranega bataljona, v katerih so tudi pripadniki pogodbene prostovoljne rezerve in logistični vod, pet skupin za povezavo in nadzor, helikopterski oddelek ter nacionalni podporni element. Nekaj pripadnikov delo opravlja v poveljstvu operacije Kforja v Prištini in regionalnem poveljstvu Zahod v Peći. Pripadniki SV delujejo v občinah Peć, Klina, Istok, Vučitrn, Leposavič, Skenderaj in Priština, so pojasnili na Morsu.

Deli s prijatelji