ODKRITJE

Skrivne točke piramid

Objavljeno 28. november 2015 22.58 | Posodobljeno 28. november 2015 22.58 | Piše: U. S.
Ključne besede: piramida

Temperatura je razkrila neznane dvorane v Keopsovi piramidi.

Cestijeva piramida.

KAIRO – Piramide v Egiptu so stare približno 4500 let, že desetletja jih proučujejo strokovnjaki, a so še vedno ovite v tančico skrivnosti. Znanstveniki in arheologi se trudijo, da jih je vse manj: skupina mednarodnih strokovnjakov je pred kratkim začela projekt termičnega skeniranja treh slavnih piramid v Gizi tik pred Kairom. Menda so na pragu zelo zanimivih odkritij.

Prvi posnetki Keopsove piramide so razkrili skrivnostne toplotne točke: v prvi vrsti niso opazili nič posebnega, potem pa je termični posnetek pokazal svojevrstno odstopanje na vzhodni strani piramide blizu tal, del kamnov, izstopajo zlasti trije, je precej toplejših od preostanka strukture. Piramide snemajo ves dan, razlika v hitrosti segrevanja in ohlajanja posameznih delov pa lahko razkrije prazne prostore (pogosto se namreč omenjajo skrivni prehodi in sobane), z zrakom napolnjene komore pa tudi različne materiale, ki so jih uporabili med gradnjo. Znanstveniki so s podrobnejšim preiskovanjem odkrili prehod do posebnega prostora, za katerega doslej niso vedeli. Videti je kot manjši prehod v tleh, ki vodi do območja z drugačno temperaturo, so povedali. Toda kaj se v njem skriva, verjetno ne bo znano še dolga leta.

Še nekaj temperaturnih odstopanj so odkrili v zgornjem delu največje in najstarejše piramide v Egiptu – najstarejšega od sedmih čudes –, kar pomeni, da je pred nami izjemno vznemirljivo obdobje, polno skrivnosti. Raziskava bo trajala do konca prihodnjega leta, termično skeniranje pa je prvi korak. Potem bodo strokovnjaki tri piramide, zgrajene med letoma 2613 in 2494 pred Kristusom, proučili še z infrardečimi kamerami, uporabiti pa nameravajo tudi tridimenzionalno rekonstrukcijo, s pomočjo katere bi določili položaj skrivnosti v piramidi. Egiptologi upajo, da bodo rezultati njihovega dela vsaj delno razkrili gradnjo in ljudi, ki so piramide gradili. »Če ne drugega, bodo odstopanja razkrila gradbene tehnike, ki so jih uporabljali Egipčani,« pravi egiptologinja Beth Ann Judas. »V resnici je zelo vznemirljivo. V zadnjih letih so arheologi izvedeli veliko o delavcih in drugih, povezanih s piramidami, tako smo dobili nove informacije o njihovem delu.« 

Deli s prijatelji