VOLILNI USPEH

Skrajno desničarska Nacionalna fronta dosegla rekorden uspeh

Objavljeno 06. december 2015 23.07 | Posodobljeno 06. december 2015 23.07 | Piše: STA, M. U.

Prve ocene kažejo, da je FN osvojil prvo mesto v najmanj šestih od 13 regij v državi.

Marine Le Pen. Foto: Reuters

PARIZ – Skrajno desničarska Nacionalna fronta (FN) je v današnjem prvem krogu regionalnih volitev v Franciji dosegla rekordne rezultate. Zanjo je glede na rezultate vzporednih volitev glasovalo med 27,2 in 30,8 odstotka volivcev, s čimer je zasedla prvo mesto. Na volišča se je odpravila približno polovica od okoli 45 milijonov volivcev. Drugi krog volitev bo naslednjo nedeljo.

FN osvojil prvo mesto v najmanj šestih od 13 regij v državi

Za desno opozicijo nekdanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja je po prvih ocenah volilo med 27 in 27,4 odstotka glasujočih. Vladajoči socialisti, iz vrst katerih izhaja tudi predsednik republike François Hollande, so po prvih projekcijah dobili med 22,7 in 23,5 odstotka glasov.

Prve ocene kažejo, da je FN osvojil prvo mesto v najmanj šestih od 13 regij v državi. Voditeljica stranke Marine Le Pen, ki je kandidirala v regiji Nord-Pas-de-Calais-Picardie, je dobila 40 odstotkov glasov. Prav tako dobro se je odrezala njena 25-letna nečakinja Marion Marechal-Le Pen, za katero je glasovalo 41 odstotkov volivcev v regiji Provansa-Alpe-Azurna obala. Z rezultatoma sta podrli rekord stranke.

Deli s prijatelji