PRIČAKOVANO

Škotski parlament podprl novi referendum za izstop iz Velike Britanije

Objavljeno 28. marec 2017 22.15 | Posodobljeno 28. marec 2017 22.10 | Piše: STA, S. U.

Referendum sta zaradi brexita predlagali Škotska nacionalna stranka (SNP) in voditeljica regionalne vlade Nicole Sturgeon.

EDINBURG – Škotski parlament je danes podprl novi referendum o samostojnosti Škotske. Referendum sta zaradi brexita predlagali Škotska nacionalna stranka (SNP) in voditeljica regionalne vlade Nicole Sturgeon. Na glasovanju v parlamentu je 69 poslancev Sturgeonovi podelilo mandat za začetek pogajanj z Londonom o izvedbi referenduma. 59 poslancev je glasovalo proti. Po glasovanju je škotska premierka izrazila upanje, da bo britanska vlada spoštovala voljo škotskega parlamenta, če bo, pa bo začela pogovore v dobri veri in s pripravljenostjo na kompromis. Britanska vlada je že sporočila, da ne bo začela pogovorov o predlogu škotske vlade za referendum o neodvisnosti konec leta 2018 ali v začetku 2019. »Ne bi bilo pošteno, da od Škotov zahtevamo, da sprejmejo odločitev ključnega pomena brez ustreznih informacij o prihodnjih odnosih z EU ali o tem, kakšna bo neodvisna Škotska,« so sporočili iz Londona po poročanju agencije Reuters.

Regionalni parlament v Edinburgu je danes potrdil, da bi referendum predvidoma potekal jeseni 2018 ali spomladi 2019, torej še pred uradnim izstopom Velike Britanije iz EU. Vendar morata referendum potrditi tudi vlada in parlament v Londonu. London, ki vztraja, da priprava referenduma med postopkom brexita ni primerna, je dal že tudi vedeti, da bi bilo sprejemljivo morda le, če bi ga izvedli po predvidenem končanju procesa izstopa iz EU marca 2019.

Škoti so na referendumu septembra 2014 s 55 odstotki sicer zavrnili možnost samostojne Škotske. Na referendumu o izstopu Velike Britanije iz EU lani poleti pa se je 62 odstotka Škotov izreklo za obstanek v EU, medtem ko se je Velika Britanija z 52 odstotki odločila, da jo zapusti. Zaradi spremenjenih okoliščin zaradi brexita je zato Sturgeonova prepričana, da je treba Škote znova povprašati o stališču do razglasitve neodvisnosti.

Najnovejša anketa, ki jo je ScotCen objavil v začetku marca, kaže na visoko podporo neodvisnosti, ki pa še vedno ni večinska. Neodvisnost je podprlo 46 odstotkov vprašanih, kar je sicer največ, odkar od leta 1999 izvajajo redno letno raziskavo.

Deli s prijatelji