NA OTOKU

Skoraj polovica bi rekla: Adijo, EU

Objavljeno 24. januar 2013 10.34 | Posodobljeno 24. januar 2013 10.34 | Piše: T. L., STA

Skoraj 40 odstotkov Britancev si želi, da bi njihova država izstopila iz EU, kažejo raziskave javnega mnenja.

Evropa bo Slovenijo zaradi dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj poslala na Sodišče EU.

LONDON – Otočani bodo očitno ostali to, kar so: približno 40 odstotkov Britancev si želi, da bi njihova država izstopila iz EU, kažejo raziskave javnega mnenja. Izide so objavili dan po govoru premierja Davida Camerona o prihodnjih odnosih med Unijo in Veliko Britanijo. Cameron je v sredo napovedal referendum o EU, če bo leta 2015 zmagal na volitvah.

Raziskava je zajela dva tisoč ljudi, izvedli pa so jo v nedeljo in ponedeljek, torej še pred govorom. Za obstanek v EU se je izreklo 37 odstotkov vprašanih. 

Referendum vezal na zmago stranke na volitvah

Cameronov govor je bil sicer pretežno proevropski. Večkrat je v njem odločno izrazil željo, da Velika Britanija ostane v Uniji in da v njej igra dejavno vlogo. A obenem je evropske partnerje postavil pred dejstvo, da so za to nujne spremembe, saj EU, kakršna je, preprosto ne uživa zadostne podpore Britancev. Brez temeljite reforme odnosa med Otokom in Unijo obstaja resna nevarnost, da bodo Britanci odšli, je opozoril.

Konservativna stranka bo po Cameronovih besedah Britance v naslednjem manifestu ob volitvah leta 2015 pozvala k mandatu za pogajanja o novih odnosih z Unijo. »Ko se bomo o tem izpogajali, bomo dali Britancem možnost preproste izbire: naj ostanemo ali odidemo,« je dejal in napovedal, da naj bi referendum potekal v prvi polovici mandata nove vlade, torej do konca leta 2017.
 

Deli s prijatelji