GROZA

Sestreljeno letalo: Nizozemcem popušča potrpljenje

Objavljeno 21. julij 2014 20.19 | Posodobljeno 21. julij 2014 20.18 | Piše: P. J.

Svojci bi radi dostojno pokopali svoje najdražje.

AMSTERDAM – Nizozemski predsednik vlade Mark Rutte ima počasi dovolj skrivalnic. Pravi, da so mogoče vse politične, ekonomske in finančne posledice, če se kmalu ne bo omogočil dostop do območja, kjer je prejšnji teden strmoglavilo malezijsko letalo, na katerem je bilo 298 potnikov.

Nizozemci zahtevajo odgovore

Rutte je danes pred parlamentom dejal, da je trenutna prioriteta vlade zbrati in identificirati trupla vseh 193 potnikov z nizozemskim državljanstvom, ki so bili na nesrečnem letalu. »Jasno je, da mora Rusija uporabiti svoj vpliv na separatiste in izboljšati situacijo na terenu,« je dejal Rutte. »Če bo v naslednjih dneh dostop do terena, kjer se je zgodila katastrofa, ostal enako nedostopen, potem so mogoče vse politične, ekonomske in finančne posledice proti tistim, ki so neposredno in posredno odgovorni.«

Putin pravi, da se nesreče ne sme izkoriščati v politične namene

Odzval se je tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je pozval separatiste, da mednarodnim strokovnjakom dovolijo dostop do prizorišča tragičnega dogodka. »Vse mora biti narejeno, da bo poskrbljeno za varnost mednarodnih strokovnjakov na območju tragedije,« je dejal Putin v izjavi za javnost. Dejal je še, da nihče ne bi smel uporabiti te tragedije v politične namene. Prepričan je, da bi takšni dogodki morali zbližati ljudi, ponovno pa je okrcal tudi voditelje zahodnih držav.

Ostaja napeto

Reševalci na terenu so doslej našli 200 trupel žrtev. Iskanje po ukrajinskih poljih poteka že četrti dan. Trupla so s polj odpeljali v mesto Torez, kjer jih spravljajo v posebne vlake s hladilniki, da bi upočasnili njihovo razkrajanje. Ob tem najbolj trpijo sorodniki pokojnih. Na upornike so naslovili prošnjo, da jim čim prej predajo trupla, da lahko svoje najbližje dostojno pokopljejo. Ukrajinska vlada v Kijevu je obtožila separatiste, da zadržujejo vlake na postaji in da so »teroristi zablokirali izhode«.

Separatisti so se prav tako znašli pod kritiko zaradi nepredaje črne skrinjice sestreljenega letala. Aleksander Borodaj, voditelj upornikov, je dejal, da so nekateri predmeti, med njimi tudi črna skrinjica, ki so jo našli, na varnem v Donecku. Ukrajinske varnostne službe pa so medtem obvestile javnost, da je Rusija okrepila oborožitev upornikov s štirimi močnimi tanki in sistemi za izstreljevanje raket.

Deli s prijatelji