KOMENTAR

Šest dejstev vojne v Gazi, ki jih morda niste poznali

Objavljeno 11. avgust 2014 21.00 | Posodobljeno 11. avgust 2014 21.00 | Piše: E. N.

Ob tragediji v Gazi nihče ne more ostati ravnodušen. Zdi se, da se je svet polariziral na tiste, ki podpirajo Palestince, in tiste, ki podpirajo Izrael. Objavljamo nekaj dejstev, ki jih v medijih niste zasledili.

Za ameriške medije in družbo tradicionalno velja, da je naklonjena Izraelu in vojaškim pustolovščinam, ki si ga ta vedno znova privošči na palestinskih ozemljih. Prav nasprotno pa je v Evropi, tudi v Sloveniji: tu se vrstijo protesti v podporo Palestincem, različne (pretežno civilnodružbene) organizacije pa tekmujejo v obsojanju izraelskega napada na Gazo.

O tem, katera stran ima bolj prav, ne bomo razpravljali. Je pa za objektivno obveščenost treba spoznati nekaj dejstev, ki v medijih večinoma niso ugledala luči dneva. 

1. Enačenje Hamasa in Palestincev

Izrael je v vojni s Hamasom in ne s Palestinci. Hamas ni nedolžno »palestinsko gibanje«, kot ga po navadi označujejo v medijih, ampak teroristična organizacija s ciljem pobijanja ljudi. Na seznam terorističnih organizacij ga je pred več kot 10 leti uvrstila tudi Evropska unija,image torej gre tudi za uradno stališče Slovenije.

Palestinec pa je po drugi strani vsak peti državljan Izraela (med drugim tudi sodnik izraelskega vrhovnega sodišča in več generalov v izraelski vojski). Palestinci živijo tudi na Zahodnem bregu, kjer ni vojaških spopadov, zato je enačenje vojne proti Hamasu z vojno proti Palestincem napačno.

2. Manipulacije s fotografijami

Ste vedeli, da ima palestinsko gibanje Hamas svojo lastno tiskovno agencijo in do potankosti izpiljeno medijsko strategijo? Številne grozljive fotografije mrtvih otrok iz Gaze sploh niso nastale tam, ampak gre za posnetke z morišča v Siriji. Ne verjamete? Medijsko zaroto je odkril britanski BBC.image

image
Foto: Ti dve srce parajoči fotografiji izvirata iz Sirije, čeprav naj bi šlo za poročila iz Gaze.

3. Zakaj je umrlo toliko Palestincev in tako 'malo' Izraelcev?

Odgovor je preprost: ker se Izraelci pred bombardiranjem zatečejo v zaklonišča, Palestinci pa ne. Celo nasprotno: Hamas lastne ljudi uporablja kot živi ščit. Izraelska vojska pred napadom civilno prebivalstvo prek SMS-sporočil obvesti, naj se umakne na varno, toda Hamasovi vodje ljudem tega ne pustijo. Ukažejo jim, da morajo ostati doma ali pa se celo povzpeti na strehe hiš, ki so cilj izraelske vojske. Fotografije mrtvih in ranjenih so strahotno učinkovito medijsko orožje. Ne verjamete? Hamasov tiskovni poročevalec Sami Abu Zuhri je oznanil, da »je postavljanje živega ščita zelo učinkovito«.image

image
Foto: Živi ščit na strehi ene od stavb

Še medklic: Hamas sicer ima tudi bunkerje, vendar so ti rezervirani za njihovo poveljniško elito. Civilno prebivalstvo vanje nima dostopa. Ste vedeli tudi, da Hamas za tihotapljenje orožja in vstop v Izrael uporablja mrežo podzemnih predorov. Te predore so pod prisilo gradili palestinski otroci, ugotavlja poročilo Inštituta za palestinske študije. Med gradnjo predorov je 160 otrok izgubilo življenje, kar priznavajo tudi Hamasovi pripadniki. Ne verjamete? Na spletu je objavljeno poročilo Inštituta za palestinske študije.image

4. Razmerja med žrtvami in 'pozabljeni' genocidi

Številke kažejo grozovito realnost: več kot 2000 Palestincev je umrlo od začetka operacije v Gazi. Na drugi strani je padlo nekaj ducatov Izraelcev, pretežno vojakov. Toda ali ste vedeli, da je sirski diktator Bašar al Asad v zadnjem času pobil kar 180.000 Sircev?! O tem genocidu se v gostilnah praktično ne razpravlja, ljudje pa o sirski državljanski vojni po večini sploh nimajo mnenja. Kot da to ne bi bilo dovolj, se nov genocid dogaja na ozemljih v Iraku, ki jih je zasedla Islamska država (Isis). Mediji so včeraj poročali o odkritju več kot 500 civilnih žrtev pokola nad Jazidi. Vojska Islamske države je ženske in otroke med drugim žive zakopala. 

S temi navedbami ne relativiziramo tragedije v Gazi, treba pa je vedeti, da ni edina in da nekatere mnogo hujše medijsko sploh niso izpostavljene. Prav vse nedolžne žrtve 'pozabljenih' genocidov si zaslužijo, da opozorimo nanje in terjamo odgovornost!

5. Bombardiranje šole

Resnica glede vseh obsodb vrednega bombardiranja šole v Gazi ni črno-bela. Hamas je v tej šoli dokazano postavil pravo skladišče raket in druge vojaške opreme. Inšpektorji Združenih narodov, ki upravljajo šolo, so skladišče orožja odkrili kar dvakrat in na to opozorili, a zgodilo se ni nič. Poleg tistega, ki je ukazal streljati na šolo, lahko med vojne zločince prištejemo najmanj še tiste odgovorne Palestince, ki so dopustili, da se nedotakljiva šola, ki bi morala nuditi zaščito otrokom, spremeni v teroristično postojanko. Ne verjamete? Poročilo so Združeni narodi objavili na svoji spletni strani.image

Že dalj časa je sicer znano, da Hamas za izstreljevanje svojih raket na Izrael uporablja šole in celo bolnišnice, v reševalnih vozilih pa prevaža svoje vojake. 

6. Teza: Izrael dobiva izdatno finančno pomoč ZDA, Palestinci pa so osamljeni

Ta teza je napačna. Hamas dobiva odkrito podporo Irana in Sirije. Od tam izvirajo tudi rakete, ki jih izstreljujejo na Izrael. V zadnjem mesecu, odkar smo priča moriji, so jih izstrelili že več kot 3000.

Večino pomoči Palestinci, okoli dve milijardi na leto, sicer dobijo od ZDA in Evropske unije. Sicer pa, kot se vprašuje avtor zgornjega tvita – mar ni v soseščini dovolj Palestincem naklonjenih in z nafto bogatih držav, ki bi jim, če bi jim bilo kaj do tega, lahko priskočile na pomoč? Samo gradnja prestižne najvišje stolpnice v Dubaju, Burdž Kalife, je stala 1,5 milijarde dolarjev.image S tem denarjem, ki so ga šejki zmetali v beton in steklo, bi lahko celo leto financirali celotno palestinsko upravo in humanitarne dejavnosti.

Deli s prijatelji