NOVOST

Šef Googla jezen na sistem, a ponosen na svoje inženirje

Objavljeno 27. avgust 2011 12.55 | Posodobljeno 27. avgust 2011 13.40 | Piše: N. M.

Direktor Eric Schmidt meni, da Velika Britanija s svojimi zakoni omejuje razvoj televizije

Google TV mnogi že komaj čakajo

LONDON – Direktor Googla, Eric Schmidt, trdi, da v Veliki Britaniji v šolah, ki se ukvarjajo z znanostjo, prevladujejo humanistične vede, računalniško področje pa je zapostavljeno.

Inženirji so slabi v poslu

Schmidt, ki je po izobrazbi elektro inženir in ima doktorat iz računalništva, je za eno od lokalnih televizij povedal, da je bil pri izbiri izobrazbe zbegan, saj veda o računalništvu v Britaniji ni bila ravno standardni študij. Po njegovem se preveč poveličuje humanistične vede, inženiring in računalniška znanost pa sta obrobnega značaja.

»Pred kratkim so celo mojemu vajencu dejali, da inženirji niso dobri za posel. Jaz mislim, da nismo tako slabi,« se jezi direktor Googla.

Kljub vsemu zelo uspešen

V letu 2010 je Google zaposloval okoli 10.000 inženirjev povsod po svetu, vključno z nekaj sto, ki prihajajo iz Velike Britanije, in imel 29,3 milijarde dolarjev premoženja.

Schmidt je tako kot vodja velikanskega spletnega brskalnika prva oseba zunaj industrijskega kroga, ki je prejel prestižno nagrado MacTaggart za rastoča podjetja v Britaniji.

Svoje kritike Velike Britanije je izkoristil tudi za laskanje svojim talentom televizijske produkcije, ki naj bi bili v svetu neprekoslijivi.

Pozval je vlado, da spremeni nekaj predpisov, ki omejujejo televizijske programe, in naj bodo odprti za inovacije. S tem ni mislil, da bi posnemali Ameriko, ampak, da bi postali bolj kokurenčni v svetu. Za to pa potrebujejo svobodo in pravni okvir, ki bo prijaznejši do internetnih podjetij. Dodal je, da vsak nov zakonodajni akt ne bi smel temeljiti na »kako urediti«, ampak na »kako zaščiti prostor za inovacije«.

»Danes moraš biti še bolj inovativen in imeti proste roke, saj je ob poplavi podjetij, kot sta Twitter in YouTube, težko konkurirati v sektorju in ostati prisoten ter zanimiv.«

Tako kot so pametni telefoni povzročili pravo invazijo inovacij, upa, da bo Google TV spodbudil razvoj televizije. Nekateri televizijski mogotci so Google že označili za parazita in ne podpirajo njegove vizije, kar se tiče televizije.

Google TV tik pred izidom

Dobro zasnovan projekt Google TV bo temeljil na internetni osnovi, kjer bodo lahko uporabniki brskali po spletu med samim spremljanjem TV-programa, dostopali do spletnih strani Googla in nekaterih drugih velikih internetnih ponudnikov, kot je Twitter, seveda pa bodo na voljo tudi priljubljene večpredstavne storitve, kot sta YouTube in Picasa. V Evropo naj bi ga lansirali v začetku prihodnjega leta.

Deli s prijatelji