NAPETO

Se Gadafi skriva v bunkerju?

Objavljeno 22. avgust 2011 16.53 | Posodobljeno 22. avgust 2011 10.11 | Piše: Mo. S./STA

Libijski voditelj je še vedno odločen, da se ne bo predal

Uporniki slavijo skorajšnjo zmago

TRIPOLIS – V Libiji spet vre, saj so uporniki v nedeljo zvečer zavzeli središče prestolnice in prijela sina tamkajšnjega voditelja Moamerja Gadafija, Seifa al Islama. V napadu je bilo v enem dnevu ubitih 1300 ljudi, kar so že označili za veliko tragedijo.

Siloviti spopadi se nadaljujejo tudi danes, hudo naj bi bilo zlasti v bližini Gadafijeve rezidence v središču mesta. Njegove sile so tja prišle s tanki in začele streljati.

Gadafi je še vedno močan

Kljub namigovanju, da se Gadafijev režim vendarle približuje koncu, tamkajšnja vlada meni, da je še vedno močan in da se je na tisoče prostovoljcev pripravljeno boriti. Visoki predstavnik upornikov Mahmud Džibril medtem upa, da bo boj proti Gadafiju kmalu končan. Po poročanju mreže BBC Gadafiju naklonjene sile nadzorujejo od 15 do 20 odstotkov Tripolisa, po poročanju Daily Maila pa naj bi uporniki zavzeli že 95 odstotkov mesta.

Uporniki slavijo

Na ulice Tripolisa je v nedeljo zvečer prišlo na tisoče ljudi, da bi pozdravili upornike. Zbrali so se na Zelenem trgu, ki so ga simbolično preimenovali v Trg mučenikov. Več tisoč ljudi je slavilo tudi v središču upornikov Bengaziju.

Kje se skriva?

Kje je Gadafi, ni znano, je pa dejal, da se ne bo predal. Po besedah neimenovanega diplomata je še vedno v Tripolisu, v rezidenci Bab al Azizija, po poročanju nekaterih tujih medijev pa naj bi se v času spopadov skrival v bunkerju zunaj prestolnice. Njegovega sina Seifa al Islama, ki je obtožen zločinov proti človečnosti, so prijeli, kar je potrdilo tudi mednarodno kazensko sodišče v Haagu.

Poziv Obame

O skorajšnjem koncu dolgoletnega režima je prepričan tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki »tirana« poziva, naj se umakne in poudarja, da je želja po spoštovanju in svobodi močnejša od železne pesti diktatorja.

Deli s prijatelji